vineri, iunie 2, 2023

Adenomioza și endometrioza sunt două afecțiuni comune de sănătate a reproducerii de care sunt afectate femeile de diferite grupe de vârstă. Aceste boli presupun creșterea anormală a unor țesuturi în afara locației sale obișnuite în uter.

Ambele afecțiuni sunt legate între ele și uneori ar putea fi confundate, deoarece simptomele pentru ambele sunt izbitor de similare. Atât endometrioza, cât și adenomioza includ sângerări menstruale abundente, crampe severe, dureri pelvine cronice și dureri în timpul sexului.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Studiile sugerează că 50% dintre femeile care au adenomioză tind să sufere și de endometrioză.

Adenomioza poate fi confundată cu endometrioza. Află diferențele

Endometrioza este o afecțiune cronică în care celulele endometriale care căptușesc interiorul cavității uterine se găsesc în afara acesteia. Poate fi pe ovare, tub și structuri intraabdominale.

Pe de altă parte, adenomioza este o afecțiune dureroasă în care țesutul endometrial se extinde în pereții exteriori ai uterului, dăunând peretelui uterin. Este similar cu endometrioza, cu excepția faptului că celulele endometriale cresc în interiorul peretelui uterului.

În ambele boli, celulele endometriale sângerează abundent adesea ca la menstruație. În 50% din cazuri, ambele condiții apar.

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

Potrivit experților în sănătate, adenomioza este adesea numită „sora rea” a endometriozei, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 36-45 de ani au o rată de risc mai mare pentru aceste afecțiuni.

Dar ambele condiții pot provoca dureri semnificative și disconfort și pot afecta calitatea vieții unei femei. Deși nu există o modalitate garantată de a preveni endometrioza și adenomioza, există anumiți pași pe care femeile le pot lua pentru a-și reduce riscul, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea fumatului și gestionarea stresului.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

Adenomioza: simptome 

Potrivit National Center for Biotechnology, aproximativ o treime din cazurile de adenomioză sunt asimptomatice sau fără simptome.

Cu toate acestea, simptomele comune ale adenomiozei includ:

 • Sângerări menstruale abundente și crampe
 • Durere în mișcările intestinale
 • Dispareunie (durere în timpul actului sexual)
 • Senzație de arsură în timpul urinării
 • Sânge în timpul urinării
 • Umflarea abdomenului
 • Dureri de picioare sau de intestin în timpul menstruației

Endometrioza: simptome

Endometrioza vine cu câteva semne, printre care se numără menstruații dureroase, durerea pelvină cronică și durerea în timpul sexului. Alte simptome sunt de obicei:

 • Dureri de stomac și balonare
 • Durere în mișcările intestinale 
 • Vezica urinară disfuncțională
 • Oboseala cronică
 • Infertilitate
 • Schimbări de dispoziție și schimbări de personalitate
 • Stres, depresie și anxietate
 • Amorțeală, slăbiciune sau durere la nivelul nervilor

Opțiuni de tratament

O femeie care se confruntă cu perioade dureroase, sângerări abundente sau infertilitate trebuie să solicite asistență medicală. Atât diagnosticul precoce, cât și tratamentul ajută la prevenirea complicațiilor.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Opțiunile de tratament pentru endometrioză și adenomioză variază de la medicamente până la intervenții chirurgicale.

Medicii spun că terapia naturistă, schimbările stilului de viață, adoptarea unei diete antiinflamatoare și meditația sunt foarte eficiente în ameliorarea durerii și reglarea simptomelor.

În afară de asta, exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă, viața fără stres și un somn bun reglat pot gestiona incredibil aceste probleme.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Deși a avea endometrioză cu adenomioză este o sarcină dificilă, tratamentul este disponibil pentru afecțiuni, iar femeile ar trebui să caute ajutor medical dacă suspectează orice simptom.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private