
Adenomioza, afecțiunea greu de diagnosticat: 50% dintre femeile care suferă de endometrioză pot suferi și de adenomioză. Află diferențele

Adenomioza și endometrioza sunt două afecțiuni comune de sănătate a reproducerii de care sunt afectate femeile de diferite grupe de vârstă. Aceste boli presupun creșterea anormală a unor țesuturi în afara locației sale obișnuite în uter.
Ambele afecțiuni sunt legate între ele și uneori ar putea fi confundate, deoarece simptomele pentru ambele sunt izbitor de similare. Atât endometrioza, cât și adenomioza includ sângerări menstruale abundente, crampe severe, dureri pelvine cronice și dureri în timpul sexului.
Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...
Studiile sugerează că 50% dintre femeile care au adenomioză tind să sufere și de endometrioză.
Endometrioza este o afecțiune cronică în care celulele endometriale care căptușesc interiorul cavității uterine se găsesc în afara acesteia. Poate fi pe ovare, tub și structuri intraabdominale.
Pe de altă parte, adenomioza este o afecțiune dureroasă în care țesutul endometrial se extinde în pereții exteriori ai uterului, dăunând peretelui uterin. Este similar cu endometrioza, cu excepția faptului că celulele endometriale cresc în interiorul peretelui uterului.
În ambele boli, celulele endometriale sângerează abundent adesea ca la menstruație. În 50% din cazuri, ambele condiții apar.
Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...
Potrivit experților în sănătate, adenomioza este adesea numită „sora rea” a endometriozei, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 36-45 de ani au o rată de risc mai mare pentru aceste afecțiuni.
Dar ambele condiții pot provoca dureri semnificative și disconfort și pot afecta calitatea vieții unei femei. Deși nu există o modalitate garantată de a preveni endometrioza și adenomioza, există anumiți pași pe care femeile le pot lua pentru a-și reduce riscul, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea fumatului și gestionarea stresului.
Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...
Potrivit National Center for Biotechnology, aproximativ o treime din cazurile de adenomioză sunt asimptomatice sau fără simptome.
Cu toate acestea, simptomele comune ale adenomiozei includ:
Endometrioza vine cu câteva semne, printre care se numără menstruații dureroase, durerea pelvină cronică și durerea în timpul sexului. Alte simptome sunt de obicei:
O femeie care se confruntă cu perioade dureroase, sângerări abundente sau infertilitate trebuie să solicite asistență medicală. Atât diagnosticul precoce, cât și tratamentul ajută la prevenirea complicațiilor.
Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...
Opțiunile de tratament pentru endometrioză și adenomioză variază de la medicamente până la intervenții chirurgicale.
Medicii spun că terapia naturistă, schimbările stilului de viață, adoptarea unei diete antiinflamatoare și meditația sunt foarte eficiente în ameliorarea durerii și reglarea simptomelor.
În afară de asta, exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă, viața fără stres și un somn bun reglat pot gestiona incredibil aceste probleme.
Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...
Deși a avea endometrioză cu adenomioză este o sarcină dificilă, tratamentul este disponibil pentru afecțiuni, iar femeile ar trebui să caute ajutor medical dacă suspectează orice simptom.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.