Ce cauzează umflarea picioarelor și a gleznelor? Problemele de sănătate subiacente care pot provoca edem la nivelul extremităților inferioare. Unele pot fi FATALE

Pielea umflată, strânsă și strălucitoare care vine cu picioarele și gleznele umflate nu este doar vizibilă, ci este și incomodă. Dacă se întâmplă frecvent, s-ar putea să vă îngrijoreze.

„Umflarea picioarelor inferioare – denumită edem la nivelul extremităților inferioare – poate apărea dintr-o varietate de motive, dintre care unele sunt mai îngrijorătoare decât altele”, spune dr. Tony Lu, chirurg vascular la Houston Methodist. „În anumite cazuri, poate fi un semn al unei stări de sănătate subiacente”.

Ce cauzează umflarea picioarelor și a gleznelor?

Umflarea picioarelor inferioare apare atunci când sângele sau lichidul se acumulează dintr-un motiv sau altul.

Uneori știi de ce ar putea fi – o masă sărată, sarcină, vătămare fizică, statul în picioare sau așezat mult timp.

Dar, uneori, cauzele umflării picioarelor inferioare pot fi destul de grave, reflectând probleme ale sistemului circulator, inimii sau rinichilor.

Condițiile de sănătate subiacente care pot provoca edem la nivelul extremităților inferioare includ:

  • Insuficiență venoasă – atunci când valvele din venele picioarelor sunt uzate și mai puțin eficiente în trimiterea sângelui înapoi la inimă
  • Limfedem – atunci când lichidul limfatic se acumulează deoarece nu se poate drena corespunzător
  • Insuficiență cardiacă – când inima nu poate pompa sângele atât de eficient pe cât ar trebui
  • Boala de rinichi – atunci când rinichii nu pot filtra sângele și elimina excesul de lichid la fel de eficient pe cât ar trebui

„Insuficiența venoasă afectează adesea ambele picioare, așa că umflarea pe care o provoacă este de obicei observată atât la picioare, cât și la glezne”, explică dr. Lu. „Această umflare tinde să fluctueze pe parcursul zilei, se agravează pe măsură ce ziua progresează și apoi se îmbunătățește peste noapte.”

Limfedemul, pe de altă parte, provoacă umflături cronice care persistă pe tot parcursul zilei. De asemenea, poate fi asimetric, adică afectează doar un picior.

„Insuficiența cardiacă provoacă umflături la ambele picioare, pe măsură ce sângele începe să revină”, explică dr. Lu. „Această umflare poate apărea brusc – deși se întâmplă în principal la persoanele cu probleme cardiace cunoscute, cum ar fi antecedente de atac de cord”.

Insuficiența rinichilor poate duce și ea la umflare bruscă, deoarece excesul de lichid se adună oriunde poate. Și această umflare nu este izolată doar de picioare și glezne. Lichidul se poate acumula și în mâini și față.

Picioarele umflate sunt periculoase?

Umflarea minoră a piciorului care vine și pleacă nu este o mare îngrijorare. Dar dacă umflarea picioarelor și gleznelor este frecventă, dureroasă sau persistă câteva săptămâni, este important să consultați medicul primar.

Pentru început, umflarea poate veni cu complicații – inclusiv răni și chiar infecții.

„Umflarea întinde pielea, ceea ce în sine poate fi inconfortabil”, spune dr. Lu. „În cele din urmă, această întindere poate duce la rupturi în piele. Aceste răni nu sunt doar dureroase, ci sunt medii bogate în nutrienți pentru ca bacteriile să se dezvolte și să provoace infecții”.

În plus, dacă umflarea picioarelor inferioare este cauzată de o afecțiune de bază, cu cât știi mai devreme, cu atât mai bine. Pot exista opțiuni de tratament care vă pot ajuta să vă reduceți simptomele.

„În cazul insuficienței venoase, putem folosi ablația pentru a închide definitiv valvele care funcționează defectuos și duc la umflături”, spune dr. Lu. „Acest lucru redirecționează fluxul de sânge prin venele sănătoase ale piciorului, astfel încât să se poată întoarce la inimă fără piedici.”

Iar unele dintre celelalte cauze ale umflăturilor picioarelor inferioare – insuficiența cardiacă și bolile de rinichi – sunt afecțiuni grave de sănătate care trebuie abordate.

„Medicul dumneavoastră primar poate efectua analize de laborator necesare pentru a evalua modul în care funcționează inima și rinichii dumneavoastră”, explică dr. Lu. „Acest lucru poate ajuta la excluderea sau la confirmarea dacă umflarea picioarelor este cauzată de o afecțiune de bază care necesită tratament.”

În cele din urmă, umflarea bruscă a unui singur picior poate fi un semn de tromboză venoasă profundă – atunci când cheaguri de sânge se formează adânc în venele picioarelor. Acesta este întotdeauna ceva de menționat medicului dumneavoastră, deoarece crește riscul ca un cheag de sânge să se desprindă și să provoace o embolie pulmonară, care este o urgență care pune viața în pericol.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra