vineri, iunie 2, 2023

Afecţiunea debutează prin formarea unui cheag de sange într-o venă profundă a organismului, de regulă, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate înainta prin vene, blocând fluxul de sânge către plămâni – afecţiune cunoscută sub denumirea de embolism pulmonar.

Semnele de avertizare ale apariţiei trombozei venoase profunde în picior pot include dureri, sensibilitate, umflături, căldură, roșeață.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

Tratamentul trombozei venoase include mai multe metode cu efecte terapeutice. Ciorapii compresivi previn formarea trombilor (cheagurilor de sange) la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică.  Se recomandă plimbări şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea labei piciorului etc. De asemenea, este importantă și nutriția adecvată.

1. Hidratarea este o parte importantă a nutriției, 70% din masa totală a organismului este alcătuită din apă. Nu trebuie să așteptați să vă fie sete, atunci organismul deja intră într-un proces de deschidratare și deshidratarea afectează fiecare celulă din organism, prin urmare afectează și sângele, care devine vâscos fără apă.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Consumul de cafea, băuturi energizante cu cofeină, alcoolul, ceaiurile sau sucurile acționează ca diuretice ușoare ce conduc spre deshidratare.

O modalitate bună pentru a știi dacă vă hidratați corect este să vă verificați și urina, dacă are o culoare galben pal sau limpede înseamnă că vă hidratați corespunzător, dacă are o culoare chihlimbarie sau mai închisă înseamnă că deja există semne de deshidratare.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

2. Vinul roșu este una dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice, cu beneficii pentru sistemul circulator. Resveratrolul din vin protejează inima și elasticitatea vaselor de sânge. Este un antioxidant care reduce inflamația din vasele de sânge, împiedică formarea cheagurilor ce pot provoca atacuri cerebrale.

Însă nu trebuie exagerat când vine vorba de consumul de vin, acesta trebuie să fie moderat. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, diabetici, cei care au probleme cu tensiunea este indicat să fie cerută părerea medicului.

Te-ar mai interesa: 8 afecțiuni psihiatrice neobișnuite de care probab...

3. Usturoiul este cunoscut din antichitate pentru proprietățile terapeutice benefice pentru organismul uman. Usturoiul are efect cardioprotectiv, îmbunătățește circulația și intervine în coagulare, scrie drbalint.ro. Datorită conținutului de hidrogen sulfurat are un efect de relaxare a vaselor de sânge și îmbunătățește circulația sanguină.

4. Uleiul de măsline este asociat cu scăderea riscului de coagulare a sângelui. Un studiu al Asociaţiei Americane a Inimii a arătat că consumul de ulei de măsline, cel puțin o dată pe săptămână, la adulții obezi care nu fumează, a fost asociat cu o activitate mai scăzută a trombocitelor în sânge, ceea ce reduce tendința sângelui de a se coagula și de a bloca fluxul sanguin.

Te-ar mai interesa: Ce simți când inima nu primește suficient sânge. S...

Potrivit unui alt studiu, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, relevă că fenolii conținuți în uleiul de măsline ajută la prevenirea cheagurilor de sânge. Prin urmare, consumul unui mic dejun care conține ulei de măsline, bogat în compuși fenolici, este mai indicat decât consumul de unt.

5. Limitare consumului de carne și dulciuri

Alimentele care sunt dăunătoare pentru activitatea cardiovasculară pot crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Prin urmare, stați departe de grăsimile trans nesănătoase, de grăsimi animale, cărnuri grase, toate tipurile de zahăr.

Carnea de porc, afumăturile, mezelurile, dulciurile rafinate precum prăjiturile, conserve, cârnați, grăsimi animale, ciocolata nu sunt benefice deoarece conduc la creșterea inflamației din organism. Necesarul proteic poate fi asigurat prin consumul moderat de carne slabă, pește, gătite la grătar, la abur sau fierte, ouă fierte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private