Ce este căscatul și de ce este contagios? 6 metode să oprești acest gest reflex

Este o noțiune populară, potrivit căreia, căscatul este un precursor al somnului și este extrem de contagios. În momentul în care vezi o altă persoană căscând, fără să vrem deschidem și noi gura larg, din mimetism.

Mai mult, este suficient doar să citiți despre acest subiect sau să vă imaginați pe cineva căscând și veți face același lucru. Ceea ce faceți și acum, nu-i așa? :)))

Potrivit experților în sănătate, căscatul este răspunsul corpului tău la relaxarea creierului. Căscatul se întâmplă să regleze temperatura corpului de către creier.

Ce este căscatul și de ce este contagios?

Într-un studiu publicat în jurnalul Physiology and Behavior, au fost investigate obiceiurile de căscat ale 120 de persoane și s-a constatat că acest obicei a avut loc mai puțin în timpul iernii. Dacă temperatura creierului devine prea mult în afara normei, inhalarea aerului poate ajuta la răcirea acestuia. 

De asemenea, experții spun că un alt motiv pentru care oamenii căscă este că organismul vrea să se trezească singur și astfel ajută la întinderea plămânilor și a țesuturilor acestora. Căscatul forțează, de asemenea, sângele spre față și creier pentru a crește vigilența.

Potrivit studiilor, căscatul este contagios, dar este considerat un comportament pozitiv, deoarece arată empatie.

Cercetarea efectuată de Universitatea Baylor a studiat studenții și reacțiile acestora la diferite mișcări faciale. Rezultatele au arătat că, cu cât o persoană a avut mai puțină empatie și bunătate, cu atât este mai puțin probabil să caște după ce a văzut pe altcineva căscând.

Cum poți să te oprești din căscat

Deși s-ar putea să nu fie un lucru rău să căsci, de multe ori poate fi puțin jenant dacă o faci continuu într-un loc public. Prin urmare, câteva modalități de a o opri sunt:

Respiră adânc: Dacă vă simțiți excesiv de obosit, obosit și somnoros, încercați să respirați adânc și lung și să faceți exerciții prin nas. Potrivit experților în sănătate, căscatul continuu este un indiciu că corpul tău are nevoie de oxigen.

Mișcă-te mai mult: Potrivit experților, oamenii care tind să aibă un stil de viață leneș și relaxat căscă mai mult. Prin urmare, este important să-ți stimulezi creierul să facă ceva activ. Ori de câte ori corpul tău intră într-o furie de căscat, încearcă să faci o scurtă plimbare sau o alergare la fața locului timp de 5-10 minute pentru a-ți distra mintea.

Compresa rece: Medicii spun că este mai probabil să căști atunci când creierul tău se supraîncălzește. Astfel, ia o pungă de gheață când te simți obosit și comprimă-o pe cap pentru un minut. Acest lucru te va ajuta să îți răcorești capul și te va face, de asemenea, să te simți împrospătat.

Mănâncă alimente reci: Luați niște fructe la frigider sau alte gustări reci de îndată ce începeți să căscăți. Strugurii, fructele de pădure sau orice altă gustare congelată ar funcționa bine.

Hidratează-te: Potrivit medicilor, deshidratarea și epuizarea pot duce la oboseală și căscat. Așadar, asigurați-vă că beți multe lichide pe parcursul zilei, deoarece rehidratarea poate ajuta la menținerea căscăturilor la distanță.

Reglează-ți somnul: Este foarte important să ai un somn regulat și neîntrerupt pentru cel puțin 7-9 ore în fiecare zi, astfel încât să nu te simți epuizat pe tot parcursul zilei. Lipsa unui somn adecvat are multe efecte secundare periculoase și care pun viața în pericol.

Recent Posts

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

6 minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

36 de minute ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

o oră ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

3 ore ago

Citeste si: