Sari la conținut

Cum îți poți crește nivelul de oxigen din sânge în mod natural? Lipsa de oxigen din sânge poate duce la probleme precum apneea în somn, judecată slabă, lipsa de concentrare, memorie slabă, schimbări de dispoziție, neliniște, depresie și energie scăzută.

Astăzi, ne uităm la ce se întâmplă atunci când nu există suficient oxigen în corpul tău. Vom discuta, de asemenea, despre ce cauzează această problemă și cum o puteți îmbunătăți prin consumul anumitor alimente și schimbări în stilul de viață.

Oxigenul este necesar pentru a crea energie, astfel încât fiecare celulă din corpul tău poate funcționa. Fără oxigen, viața este scurtă. Obțineți oxigen din respirația aerului, dar este mai mult decât respirația.

În primul rând, trebuie să poți introduce aerul din plămâni în sânge. S-ar putea să iei acest lucru ca de la sine înțeles, dar mulți oameni au avut dificultăți cu asta în ultimii trei ani.

Apoi, odată ce oxigenul este în sânge, trebuie să aveți o proteină numită hemoglobină în celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în corp.

Acum, dacă o persoană are anemie, devine greu pentru oxigen să ajungă la toate organele și țesuturile.

Și unul dintre organele cele mai afectate este creierul tău. Acest lucru se datorează faptului că celulele creierului tău folosesc cel puțin 20% din cantitatea de oxigen a corpului.

Cum afectează lipsa de oxigen creierul?

Acum, spre deosebire de mușchii tăi, creierul tău nu poate stoca energie; are nevoie de un flux constant de nutrienți și oxigen pentru a funcționa bine. Deci, dacă creierul tău are deficit de oxigen, poate cauza probleme precum apneea în somn, judecată slabă, lipsa de concentrare, memorie slabă, schimbări de dispoziție, neliniște, depresie și energie scăzută.

Acum, pentru a crește oxigenul în corpul tău, este important să înțelegi cum oxigenul pe care îl respiri se transformă în energie pentru celulele tale.

Așadar, mitocondriile din celulele tale preiau oxigen din aer și glucoză și grăsimi din alimentele pe care le consumi pentru a produce energie sub formă de adenozin trifosfat sau ATP.

Mitocondriile sunt „centrale electrice” din celulele tale care produc ATP. Și ATP este sursa de energie care alimentează funcția celulară în fiecare țesut – mușchii, pielea, creierul, așa cum spuneți – astfel încât acestea să poată fi sănătoase și puternice.

6 moduri de a crește nivelul de oxigen.

 Numărul 6. „Exersați și respirați aer proaspăt”.

Îmbunătățirea nivelului de oxigen poate fi la fel de simplă ca deschiderea ferestrelor sau mersul la o scurtă plimbare în natură.

Obținerea unui somn de calitate și o activitate fizică regulată ajută la creșterea aportului de oxigen și la reducerea stresului.

Atât exercițiile aerobe, cât și cele de întărire musculară vă pot aduce beneficii plămânilor.

Numărul 5. „Practicați respirația profundă”.

Persoana medie respiră de 12-18 ori pe minut. Când te confrunți cu respirația scurtă și superficială, corpul tău intră automat în modul „luptă sau fugi” ca urmare a stresului.

Pentru o respirație optimă, faceți respirații lungi și adânci, cu o frecvență de 6 ori pe minut. Făcând acest lucru, corpul îți va ușura vindecarea.

Medicii recomandă respirația cu diafragmă, sau respirația abdominală profundă, pentru a vă deschide căile respiratorii și a crește cantitatea de oxigen din organism.

Inspiră pe nas până când aerul se umple în burtă. Apoi expirați pe gură de 2 sau 3 ori mai mult decât inspirați. Practicați acest lucru timp de cel puțin 5 până la 10 minute în fiecare zi.

Numărul 4. „Dispozitiv de curățare a plămânilor”.

Dacă suferiți de o afecțiune pulmonară, cum ar fi astmul sau BPOC, este posibil să aveți mucus care vă blochează căile respiratorii. Acest lucru face să respiri greu, chiar și atunci când încerci din greu. Este posibil să simți că plămânii tăi pur și simplu nu se vor umple de aer. Și oricât de tare ai tuși, nu poți scoate mucusul din plămâni. Sentimentul este mai rău decât inconfortabil – este terifiant.

Numărul 3. „Renunțați la fumat”.

Când te lași de fumat, nivelul de oxigen din sânge crește. Asta pentru că țigările conțin monoxid de carbon, care se leagă de hemoglobină și reduce oxigenul din sânge. De asemenea, plămânii tăi pot funcționa cu până la 30% mai bine atunci când te lași de fumat.

Numărul 2. „Alimente și suplimente care măresc oxigenul”.

Să ne uităm la nutrienții cheie care ajută la creșterea nivelului de oxigen din sânge și țesuturi.

Fierul este necesar pentru a produce hemoglobină purtătoare de oxigen în globulele roșii. Aproximativ 70% din fierul corpului se găsește în hemoglobină. Cele mai bune alimente bogate în fier sunt ficatul, carnea roșie și fructele de mare.

Vitamina B12 și acidul folic ajută organismul să producă globule roșii. Aceste vitamine B se găsesc în crustacee precum stridiile și midiile, ouăle și lactatele crescute la pășune, peștele gras și ficat.

Cuprul și zincul sunt, de asemenea, implicate în producerea hemoglobinei și a globulelor roșii. Puteți obține aceste minerale din crustacee, carne și semințe.

Vitamina C ajută organismul să producă colagen, o proteină care menține vasele de sânge sănătoase, astfel încât oxigenul poate fi livrat către țesuturi. Unele alimente cu vitamina C sunt ardeiul gras, kiwi, căpșunile, portocalele și broccoli.

Vitamina E protejează celulele de stresul și daunele cauzate de radicalii liberi și ajută la îmbunătățirea funcției pulmonare. Cele mai importante alimente bogate în vitamina E sunt migdalele, semințele de floarea soarelui, alunele de pădure, spanacul și cartofii dulci.

Magneziul este esențial nu doar pentru producerea, ci și pentru susținerea nivelurilor sănătoase de ATP și pentru producerea de energie celulară. Unele alimente bogate în magneziu sunt legumele cu frunze verzi închise, nucile și semințele, avocado, cerealele integrale și ciocolata neagră.

Sucul de sfeclă roșie este bogat în nitrați, pe care corpul tău îi transformă în oxid nitric. Oxidul nitric relaxează și dilată vasele de sânge, îmbunătățește fluxul sanguin și crește livrarea de oxigen către celule. Alte alimente bogate în nitrați includ spanacul, morcovii, rucola, varza, usturoiul, broccoli, varza kale și țelina.

Creatina este un aminoacid care este stocat în mușchi și oferă energie pentru contracțiile musculare. Poate ajuta la îmbunătățirea consumului de oxigen și a performanței în timpul exercițiilor fizice. Unele surse bune de creatină sunt carnea roșie, somonul, heringul, tonul și sardinele.

CoQ10 sau Coenzima Q10 este o moleculă găsită în mitocondriile celulelor unde ajută la generarea energiei ATP. Surse bune de CoQ10 sunt organele, peștele gras, carnea, soia, broccoli și fisticul.

În cele din urmă, ierburi precum păducelul, ginkgo biloba, usturoiul și ghimbirul ajută la îmbunătățirea circulației și la creșterea absorbției de oxigen.

Numărul 1. „Oxigenoterapia antiinflamatoare”.

Aerul atmosferic este compus din aproximativ 21% oxigen. Terapia cu oxigen hiperbaric, sau HBOT, implică inhalarea de oxigen 100% la 1,5 până la 3 ori presiunea atmosferică normală în interiorul unei camere etanșe.

Utilizarea oxigenului la o presiune mai mare permite ca fluxul sanguin să preia de 20 de ori mai mult oxigen și să fie transferat către organele și țesuturile lezate.

Acest lucru accelerează timpul de vindecare și de recuperare.

Orice afecțiune care provoacă inflamație în organism poate beneficia de HBOT deoarece oxigenul este un antibiotic natural.

Medicii folosesc HBOT pentru a trata diferite afecțiuni. Acestea includ răni greu de vindecat și infecții în care țesutul este lipsit de oxigen.

HBOT este, de asemenea, utilizat pentru tratarea cancerului, autismului, sclerozei multiple și fibromialgiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel