Categories: Ştiri sănătate

Ce este dieta DASH? Lumea medicală o laudă datorită efectelor spectaculoase

Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze ale morții premature în lume, așa că tratarea acesteia și menținerea controlului sunt esențiale.

Se numește hipertensiune arterială, o creștere a presiunii cu care inima pompează sângele către artere, astfel încât acesta să circule în tot corpul. Este o boală cronică, care adesea nu are simptome, așa că ați putea să nu fiți conștienți de prezența ei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, în lume, 1.289 de milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani suferă de aceasta, deși aproximativ 46% dintre adulții hipertensivi nu sunt conștienți și doar unul din cinci ține evidența problemei.

Cum să controlezi tensiunea arterială?

Dacă tensiunea arterială este ridicată, modificările stilului de viață pot ajuta la controlul acesteia. Cu toate acestea, în unele cazuri acestea nu sunt suficiente, așa că dacă după implementarea lor nu atingeți niveluri sănătoase, este posibil să aveți nevoie de medicamente.

Necontrolarea tensiunii arteriale poate duce la complicații. Dintre acestea, OMS evidențiază leziuni cardiace grave, deși ai putea suferi și un accident vascular cerebral, din cauza obstrucției sau rupturii arterelor care transportă sângele și oxigenul la creier, fără a neglija afectarea rinichilor.

Printre schimbările în stilul de viață pe care le puteți face pentru o tensiune arterială sănătoasă, National Institutes of Health recomandă să vă mențineți o greutate sănătoasă, să faceți exerciții fizice moderate în fiecare zi, să beți mai puțin alcool, să nu fumați, să dormiți bine și să gestionați stresul.

De asemenea, mâncarea joacă un rol cheie. O dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi poate ajuta la reducerea presiunii. Dar este, de asemenea, esențial să reduceți aportul de sare, motiv pentru care sunt recomandate dietele cu conținut scăzut de sare precum DASH.

Ce este dieta DASH?

Dieta DASH, denumită după Dietary Approaches to Stop Hypertension, a fost creată pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar de-a lungul timpului a devenit și un aliat sănătos pentru pierderea în greutate.

Este un plan alimentar sărac în sare și bogat în fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine ​​slabe, care caută o combinație de elemente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite.

Recent Posts

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

30 de minute ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

o oră ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

2 ore ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

2 ore ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

2 ore ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

3 ore ago

Citeste si: