miercuri, februarie 8, 2023

Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze ale morții premature în lume, așa că tratarea acesteia și menținerea controlului sunt esențiale.

Se numește hipertensiune arterială, o creștere a presiunii cu care inima pompează sângele către artere, astfel încât acesta să circule în tot corpul. Este o boală cronică, care adesea nu are simptome, așa că ați putea să nu fiți conștienți de prezența ei.

Te-ar mai interesa: Fiica lui Iosif Rotariu a suferit 50 de intervenți...

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, în lume, 1.289 de milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani suferă de aceasta, deși aproximativ 46% dintre adulții hipertensivi nu sunt conștienți și doar unul din cinci ține evidența problemei.

Cum să controlezi tensiunea arterială?

Dacă tensiunea arterială este ridicată, modificările stilului de viață pot ajuta la controlul acesteia. Cu toate acestea, în unele cazuri acestea nu sunt suficiente, așa că dacă după implementarea lor nu atingeți niveluri sănătoase, este posibil să aveți nevoie de medicamente.

Necontrolarea tensiunii arteriale poate duce la complicații. Dintre acestea, OMS evidențiază leziuni cardiace grave, deși ai putea suferi și un accident vascular cerebral, din cauza obstrucției sau rupturii arterelor care transportă sângele și oxigenul la creier, fără a neglija afectarea rinichilor.

Te-ar mai interesa: Lipsa acută de medicamente în farmacii. Care ar fi...

Printre schimbările în stilul de viață pe care le puteți face pentru o tensiune arterială sănătoasă, National Institutes of Health recomandă să vă mențineți o greutate sănătoasă, să faceți exerciții fizice moderate în fiecare zi, să beți mai puțin alcool, să nu fumați, să dormiți bine și să gestionați stresul.

De asemenea, mâncarea joacă un rol cheie. O dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi poate ajuta la reducerea presiunii. Dar este, de asemenea, esențial să reduceți aportul de sare, motiv pentru care sunt recomandate dietele cu conținut scăzut de sare precum DASH.

Te-ar mai interesa: Ce să NU faci in caz de cutremur. Dr. Ciuhodaru: E...


Ce este dieta DASH?

Dieta DASH, denumită după Dietary Approaches to Stop Hypertension, a fost creată pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar de-a lungul timpului a devenit și un aliat sănătos pentru pierderea în greutate.

Este un plan alimentar sărac în sare și bogat în fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine ​​slabe, care caută o combinație de elemente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite.

Te-ar mai interesa: Atenție: ALIMENTE care pot provoca 90% din migrene...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private