Categories: Stil de viaţă

Ce este dieta nordică: slăbește și reduce riscul de diabet și probleme cardiace

Există sute de diete care promit că te ajutp să slăbești într-un timp foarte scurt, toate considerate periculoase. Cu toate acestea, există și cele care au grijă de sănătatea ta, precum dieta nordică.

Nu toate dietele sunte periculoase. Dieta, nu se referă doar la un program de slăbire, ci și la obiceiurile alimentare. O dietă bună urmărește nu numai să inverseze supraponderalitatea sau obezitatea, ci și să aibă grijă de sănătatea ta, să reducă riscul de îmbolnăvire și să promoveze obiceiuri sănătoase pe termen lung.

Ce este dieta nordică?

Dieta nordică este o dietă bazată pe obiceiurile alimentare tradiționale ale locuitorilor țărilor nordice, precum Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Acest lucru acordă prioritate alimentelor integrale față de alimentele procesate, inclusiv un număr mare de plante.

La fel, această dietă pune accentul pe alimentația locală, în funcție de anotimp și într-un mod sustenabil. Printre principalele recomandări se numără reducerea consumului de carne roșie și procesată, zaharuri adăugate, sare și alcool.

În schimb, potrivit revistei Nutrients, este încurajat consumul de fructe și legume de sezon, pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pe lângă carbohidrați complecși.

Ce pot mânca în dieta nordică?

Dieta nordică urmărește să promoveze un consum mai mare de fibre, pește și crustacee, reducând zaharurile și alimentele procesate. Deși această formulă pare simplă, există câteva ghiduri care te pot ajuta să știi ce să mănânci și ce să nu mănânci.

Alimente de consumat frecvent în dieta nordică

Pe baza Ghidurilor pentru dieta nordică, fructele, fructele de pădure, legumele, leguminoasele, cartofii, cartofii dulci, cerealele integrale (ovăz, pâine integrală și paste), nucile, semințele, peștele, crustaceele, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și ulei de canola, sunt alimentele care ar trebui să predomine în dieta ta.

Pentru un impact mai mic asupra mediului si asupra buzunarului dumneavoastra, recomandarea este sa mergeti intotdeauna pe acele produse care sunt de sezon, in loc sa va concentrati pe anumite tipuri care pot fi greu de obtinut sau mai scumpe.

Alimente de evitat în dieta nordică

Dieta nordică recomandă limitarea consumului de carne roșie și grăsimi animale. Desigur, băuturile dulci, precum băuturile răcoritoare sau sucurile, zaharurile adăugate, alimentele procesate și rafinate (inclusiv cârnații), și cele cu aditivi, este mai bine să le evitați.

Beneficiile pentru sănătate

Pierderea în greutate nu este singurul beneficiu al dietei nordice. Potrivit Clinicii Cleveland, dieta nordică are diferite efecte pozitive asupra sănătății, printre care:

  • Reduce inflamația (benefic pentru persoanele cu artrită sau dureri articulare)
  • Reduce riscul de diabet de tip 2, cancer și boli de inimă
  • Îmbunătățește nivelul colesterolului, glucozei și tensiunii arteriale

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

20 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

49 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică