Categories: Expertul zilei

Ce este ”epidemie globală ascunsă” și cum ne afectează sănătatea. Dr. Liliana Simona Gheorghe: „Va provoca un tsunami medical”

Ce este ”epidemie globală ascunsă” și cum ne afectează sănătatea.  Cea mai frecventă boală hepatică este boala ficatului gras non-alcoolic, care a crescut semnificativ incidența bolilor hepatice, a cancerului hepatic și a indicațiilor de transplant hepatic.

Mai exact, potrivit doctorului Anca Trifanspune care sunt semnele ficatului gras non-alcoolic. Aceasta mai spune că „educația trebuie să înceapă încă din copilărie, împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos”.

Peste 115 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de această afecțiune,  ficat gras non-alcoolic, iar estimările arată că acest număr va crește până în anul 2030. Deoarece simptomele sunt de obicei vagi și, astfel, este frecvent subdiagnosticat și subraportat.

Medic: „Această patologie a crescut enorm în rândurile copiilor și tinerilor”

„Știți bine că în România să fii gras frumos înseamnă să fii și sănătos. Lucru care nu este deloc real. Dimpotrivă, contravine și este în consonanță cu o realitate foarte tristă. Cu aceea a înmulțirii cazurilor de boală hepatică cronică datorată ficatului gras”, a explicat Liliana Gheorghe, Universitatea de Medicină din București și șef de secție Gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni, care a subliniat că, la capitolul ficat gras nonalcoolic, se poate vorbi deja de un tsunami medical.

Dar cum arată portretul robot al persoanei predispuse la diagnosticul de ficat gras nonalcoolic?

„De obicei, persoana pe care o identificăm în practică este o persoană de regulă peste 35 de ani. Pentru că îi trebuie timp ca să-l facă. Cu o conduită alimentară care nu e de cea mai bună factură, adică o alimentație hipercalorică. Sunt oamenii care mănâncă la orice evenimente. Mănâncă de poftă, de convivialitate.

Nu mănâncă neapărat de foame. Sunt persoane care mai adaugă și ceva consum de alcool, chiar dacă el nu este la un nivel mare. Sunt oameni sedentari. De multe ori sunt oameni din sfere productive bune. Deci oameni care muncesc, care sunt profesional undeva foarte sus. De aceea sunt și foarte ocupați, mănâncă, socializează, nu fac mișcare fizică, sunt sedentari. Cam acesta este prototipul.

Dar un lucru care ne îngrijorează este și faptul că această patologie a crescut enorm în rândurile copiilor și tinerilor. Tocmai din cauză că nu se face educație fizică în școli. Pentru că există atâtea tentații. Există chioșcul de la colțul școlii care vinde, de exemplu, băuturi îndulcite pe care copiii le cumpără. Nu există educație alimentară și educație pentru sport, educație fizică în școli. Și aceasta este un lucru pe care realmente trebuie să-l schimbăm foarte rapid”, mai spune dr. Liliana Simona Gheorghe, potrivit rfi.ro.

Investigații periodice și diete

Doctorul Anca Trifan, șef de Secție la Institutul de Gastroenterologie din Iași, a vorbit despre caracterului silențios al bolii hepatice

„Dorim să atragem atenția asupra caracterului silențios al bolii hepatice metabolice și să vă încurajăm să adoptați măsuri preventive și de gestionare eficiente. Pentru a preveni și controla boala ficatului gras non-alcoolic, vă recomandăm să fiți vigilenți și să efectuați investigații periodice, cel puțin anuale, cum ar fi analizele de sânge și ecografia abdominală.

Menținerea unei greutăți normale, cu un indice de masă corporală (IMC) sub 25 kg/m2, este esențială în prevenirea și controlul bolii. Vă îndemnăm să evitați sedentarismul și să adoptați un stil de viață activ, prin activități fizice regulate precum mersul alert, alergatul, ciclismul sau dansul”, explică medicul.

Alimentație echilibrată și sănătoasă are un rol crucial

„O alimentație echilibrată și sănătoasă are un rol crucial în gestionarea bolii hepatice metabolice. Vă recomandăm să adoptați o dietă normocalorică/hipocalorică (în cazul persoanelor cu exces ponderal), hipoglucidică și hipolipidică, urmând principiile dietei mediteraneene.

`Aceasta include consumul de cereale integrale, fructe și legume, nuci, alune, cafea în cantități moderate, pește, carne albă slabă și utilizarea uleiului de măsline. Atragem atenția asupra calității alimentelor consumate. Este important să acordați atenție provenienței și compoziției acestora, alegând alimente sănătoase și evitând produsele procesate și bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate”, mai spune medicul specialist.

Dr. Trifan: „Trebuie luate măsuri atunci când există o problemă de sănătate publică”

„Trebuie luate măsuri atunci când există o problemă de sănătate publică, atunci când există un semnal că ceva se întâmplă. Momentul în care observăm un număr imens de pacienți cu ciroză și mulți dintre ei cu ficat gras, nonalcoolic. Trebuie să luăm măsuri, altfel sistemul se va prăbuși. Este o nenorocire dacă unul din patru persoane are o boală cronică. Dumneavoastră vă dați seama ce se întâmplă în ani sau decade? Spitalele nu vor face față”, continuă dr. Trifan.

Dieta bazată pe legume, fructe și cereale integrale

„Știți ce înseamnă o dietă verde mediteraneeană cu foarte multe fructe legume? Asta trebuie promovată. A ajuns să vină Regele Charles să ne spună asta în România. Dieta bazată pe legume, pe fructe, pe cereale integrale. Cu pește, cu uleiuri vegetale, nu neapărat de măsline, cu grăsimi de origine vegetală”, conchide prof. dr. Liliana Gheorghe.

Recent Posts

Cum arată femeia din spatele vocii de la „Ora exactă”. Cât au durat înregistrările pentru fraza celebră „la semnalul următor va fi ora…”/ VIDEO

Cum arată femeia din spatele vocii de la "Ora exactă". Află cât au durat înregistrările:…

30 de minute ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

o oră ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

o oră ago

Ce este acupunctura: cum funcționează și când e recomandată. Care sunt riscurile asociate

Acupunctura este o formă de medicină tradițională chineză care implică inserarea de ace subțiri în…

2 ore ago

Candidat pe listele pentru Consiliul Local Sibiu, cu toată familia. Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor

Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor. Ioan Ştefan Zară…

3 ore ago

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări…

3 ore ago

Citeste si: