Sari la conținut

Boala ficatului alcoolic: simptome precoce care pot fi confundate cu afecțiuni mai puțin grave

oboseala
sursa foto: arhiva doctorul zilei
tratament ficat gras

Boala hepatică grasă legată de alcool (ARLD) poate fi cauzată de consumul excesiv de alcool, ceea ce înseamnă consumul unui volum mare de alcool într-o perioadă scurtă de timp.

Această boală se poate dezvolta și atunci când o persoană bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, timp de mulți ani. Semnele bolii hepatice grase legate de alcool nu apar de obicei, până când ficatul este grav afectat.

Iată câteva semne de avertizare timpurie, care pot fi vagi și pot fi confundate cu alte afecțiuni nu atât de grave.

Simptome pentru boala ficatului alcoolic: 1. Durere abdominală

Majoritatea pacienților cu ARLD prezintă dureri abdominale superioare vagi. Acest tip de durere este de obicei caracterizat de o durere surdă sau dureroasă. Pe lângă durerile abdominale, este posibil să aveți și greață.

2. Pierderea poftei de mâncare

Dacă vă confruntați cu pierderea poftei de mâncare, aceasta ar putea fi din cauza bolii hepatice grase alcoolice. Potrivit National Institutes of Health din SUA, în bolile hepatice, nivelurile de grelină nu reușesc să crească pre-prandial (înainte de masă), astfel încât efectul așteptat al grelinei asupra creșterii apetitului și a inițierii mesei se pierde.

Citeste si:

Grelina este cunoscută drept „hormonul foamei”. Scăderea nivelului de grelină se datorează probabil unei combinații de rezistență la insulină, glucoză postprandială crescută și supraexpresie a leptinei serice (leptina ajută la menținerea greutății normale pe termen lung).

Simptome pentru boala ficatului alcoolic: 3. Oboseală

Oboseala este un sentiment de oboseală sau slăbiciune constantă și poate fi fizică, mentală sau o combinație a ambelor. Datorită prezenței excesului de grăsime în ficat cauzată de boala hepatică grasă legată de alcool, poate exista inflamație în ficat.

Această inflamație poate provoca eliberarea de citokine proinflamatorii, care pot contribui la senzația de oboseală.

Simptome pentru boala ficatului alcoolic: 4. Diaree

Boala hepatică grasă legată de alcool vă poate perturba, de asemenea, mișcările intestinale. Întârzierea tranzitului intestinului subțire în ciroză poate duce la dezvoltarea unei excese bacteriene mici, care ar putea contribui la simptomele diareei.

5. Senzație de rău în general

Ficatul descompune cea mai mare parte din alcoolul pe care îl bei, pentru a-l putea elimina din organism. Cu toate acestea, procesul de descompunere poate genera și substanțe nocive, care pot deteriora celulele hepatice, pot favoriza inflamația și slăbesc apărarea naturală a corpului.

Acest lucru, împreună cu alte simptome, poate duce la starea de rău a persoanei. Este important să vă consultați medicul dacă aveți oricare dintre semnele de avertizare menționate mai sus.

Nu este necesar ca aceste semne să fie întotdeauna asociate cu boli hepatice. Un diagnostic medical adecvat este esențial pentru claritate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.