Ce este parestezia, noul efect secundar al vaccinului Moderna

Este normal ca în cazul vaccinurilor covid, ca și în cazul tuturor medicamentelor, unele reacții adverse mai puțin frecvente să fie identificate pe măsură ce trece mai mult timp și le-au primit mai multe persoane.

Astfel, nu trebuie să ne alarmăm pentru că acum AEMPS (Agenția Spaniolă de Medicament și Produse de Sănătate) a adăugat paresteziile pe lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului Moderna.

Ce este parestezia?

Parestezia este o senzație anormală datorată iritației sau compresiei nervilor dintr-o zonă a corpului. De obicei, este descrisă ca o senzație de furnicături.

Deși parestezia este un fenomen foarte des întâlnit în viața noastră de zi cu zi (apare adesea atunci când adoptăm posturi proaste sau ne sprijinim pe o anumită parte a corpului), nu este cazul paresteziei cauzate de vaccin: în Spania au fost depistate doar 158 de cazuri după administrarea a 14,2 milioane de doze, ceea ce echivalează cu 1,1 cazuri la 100.000 de înțepături de ace.

Parestezia apare de obicei brusc și dispare de la sine după un timp scurt.

Care sunt simptomele?

Parestezia are un simptom clar, care este o senzație de furnicături într-o anumită parte a corpului. În același timp, membrul afectat poate să nu răspundă atunci când încerci să-l miști, s-ar putea să-și fi pierdut sensibilitatea la atingere și furnicăturile pot deveni mai deranjante la contactul cu suprafețele și obiectele.

Episodul apare brusc și de obicei se termină de la sine în câteva secunde sau minute.

Este important să distingem parestezia de hipoestezie, un fenomen similar și înrudit, dar constând într-o pierdere a senzației. Acesta din urmă este, de asemenea, recunoscut ca un posibil efect secundar al vaccinului Moderna.

Cum se tratatează?

Datorită duratei sale de obicei scurte, de obicei nu se acționează împotriva paresteziei. Este considerat un motiv de îngrijorare doar dacă persistă în timp sau dacă este foarte recurent.

În cazuri temporare, simptomele pot fi atenuate prin mișcări, exerciții sau masaje menite să restabilească circulația corespunzătoare a sângelui în zona afectată. În cele persistente, anumite medicamente antiinflamatoare și altele, cum ar fi aspirina, pot ameliora simptomele în timp ce cauza de bază este abordată.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

20 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

49 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică