Ce este sentimentul de EUFORIE pe care unii oameni îl experimentează înaintea morții. Explicațiile oamenilor de știință

Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte de moarte, unele cercetări sugerează că corpul nostru ne poate pune într-o stare de euforie.

Motivul pentru care se întâmplă acest lucru pare să aibă mai multe fațete, aportul nutrițional, activitatea undelor cerebrale și eliberarea anumitor substanțe chimice în creier înainte de moarte, toate fiind factori potențiali care contribuie.

De ce apare sentimentul de euforie înaintea morții

Nu este neobișnuit ca la sfârșitul vieții oamenii să-și reducă în mod voluntar aportul nutrițional sau să se abțină de la a mânca și a bea, relatează Hospice Foundation of America.

Deși acest lucru îi poate îngrijora pe cei dragi, experții explică că acești muribunzii nu simt că le este foame sau sete. În loc să experimenteze disconfort, persoana pe moarte poate experimenta în schimb un sentiment de calm sau euforie ca urmare a modificărilor metabolismului ca răspuns la lipsa de hrană și lichid.

Alternativ, cercetătorii dintr-un studiu pe animale din 2013 publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) au descoperit că șobolanii plasați într-o stare aproape de moarte prin stop cardiac experimental au experimentat imediat o creștere a activității undelor gamma cerebrale.

Undele cerebrale gamma sunt asociate cu o stare crescută de excitare, cogniție și concentrare, explică WebMD. Nivelurile ridicate ale activității undelor gamma au fost, de asemenea, legate de sentimente crescute de fericire și receptivitate.

Sursa foto: Unsplash

Reacții chimice ce apar în creier în timpul procesului de moarte

Eliberarea de hormoni care are loc în creier ar putea explica, de asemenea, de ce o persoană pe moarte poate simți un sentiment de fericire în ultimele momente înainte de moarte.

Într-un studiu din 2011 publicat în Neuroscience Letters, cercetătorii au descoperit că nivelurile de serotonină la șobolani s-au triplat în timpul procesului morții. Supranumit „hormonul fericirii”, experții Clinicii Cleveland explică că a avea niveluri sănătoase de serotonină promovează un sentimente de calm și fericire.

Similar cu studiul PNAS din 2013, cercetătorii dintr-un studiu din 2019 publicat în Scientific Reports au descoperit că șobolanii aflați într-o stare aproape de moarte prin stop cardiac experimental au afișat o creștere a nivelurilor de DMT în creier.

WebMD explică că DMT este un compus natural în anumite plante sau animale pe care unii oameni îl iau ca medicament pentru efectele halucinogene și euforice. Deși s-a sugerat că glanda pineală ar putea fi responsabilă pentru secrețiile de DMT în creierul șobolanului, nu a fost determinat în mod definitiv dacă glanda pineală umană produce sau nu DMT.

Prin urmare, experții sugerează să luăm astfel de constatări cu un sâmbure de sare, deoarece nu există încă dovezi suficiente pentru a susține aceste afirmații.

Recent Posts

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

13 minute ago

Sfârșitul lumii este aproape: O clarvăzătoare a dezvăluit data exactă a Apocalipsei și detalii terifiante despre ” Antihrist”

Mhoni Vidente a generat agitație pe rețelele de socializare cu ultima sa predicție despre sfârșitul…

43 de minute ago

Oamenii de știință: acest obicei din copilărie crește riscul de demență

Un obicei din copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență mai…

o oră ago

Băutura cu calciu, magneziu și potasiu care ajută la ameliorarea „tuturor durerilor” din organism

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că o alimentație sănătoasă și…

2 ore ago

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

2 ore ago

Citeste si: