Categories: Expertul zilei

Ce este şi cum se manifestă AFAZIA, boala care i-a curmat cariera lui Bruce Willis

Afazia este o tulburare a vorbirii. Boala afectează exprimarea sau înțelegerea limbajului vorbit sau scris, rezultând în urma unor leziuni dobândite ale creierului. Elementul fundamental al unei afazii îl constituie tulburarea codificării lingvistice. Pacientul afazic nu mai este capabil să folosească limbajul ca simbol pentru obiecte sau pentru procesele gândirii.

Ce este şi cum se manifestă AFAZIA, boala care i-a curmat cariera lui Bruce Willis

Afazia şi simptomele bolii. Simptomele depind de tipul de boală de care suferă individul în parte. Persoanele cu afazie Broca pot elimina anumite cuvinte scurte din limbajul și pot vorbi în propoziții scurte, care au sens.

Pacienții pot înțelege unele cuvinte. În cazul afaziei, deteriorarea se produce în partea din față a creierului, care este responsabilă și pentru funcțiile motorii.

Afazia, o tulburare de limbaj care are urmări asupra creierului

Persoanele cu afazie Broca au adesea o slăbiciune pe partea dreaptă corpului. Pot manifesta chiar și paralizie a brațului sau a piciorului.

Cei cu afazie Wernicke pot vorbi în propoziții lungi și confuze. Pot adăuga cuvinte inutile sau pot crea cuvinte noi. De obicei, au dificultăți în înțelegerea vorbirii altora.

Persoanele cu afazie globală au dificultăți în vorbire

Cea mai mare parte a persoanelor afazice nu pierd complet uzul vorbirii. Unii pacienți nu au decât o ușoară nesiguranță în găsirea cuvântului adecvat. Alții pierd în totalitate abilitatea de a se exprima prin limbajul verbal, de a înțelege ceea ce li se vorbește, de a citi sau de a scrie, potrivit wikipedia.

Care sunt cauzele acestei boli?

Afazia este cauzată de afectarea părții dominante a limbajului a creierului. De obicei partea stângă, și poate fi cauzată de: accident vascular cerebral, lovitură la cap, tumoare pe creier, infecţie, demenţă.

Nu se știe dacă afazia provoacă pierderea completă a capacității de comunicare. Alte cauze ce pot determina apariția manifestarilor de tip afazic pot fi: bolile infecțioase ale creierului. Meningelor: abcese cerebrale, encefalite, precum şi manifestarea unor crize de epilepsie.

Diagnosticul  se stabilește în urma examenului limbajului vorbit și scris. Care cuprinde:

  • vorbirea spontană
  • vorbirea repetată
  • denumirea obiectelor
  • situațiilor
  • înțelegerea cuvintelor și frazelor
  • lectura
  • scrisul spontan sau dictat

Severitatea şi acţiunea afaziei depind de localizarea şi gravitatea leziunii cerebrale. De competenţa lingvistică anterioară şi de personalitatea fiecăruia.

Unii bolnavi de afazie pot înţelege bine limbajul dar au probleme în a găsi cuvintele potrivite sau în a construi propoziţii. Alţii pe de altă parte, vorbesc mult dar ceea ce spun nu este sau este greu de înţeles pentru partenerul de discuţie.

Din păcate, Bruce Willis a fost nevoit să se retragă din lumina reflectoarelor din cauza acestei boli, afazia.

Într-o postare pe rețelele sociale, familia lui Bruce Willis a dat detalii despre starea medicală a actorului și a anunțat că acesta se va retrage din activitate.

„Pentru susținătorii minunați ai lui Bruce, ca familie, am vrut să împărtășim cu voi faptul că Bruce se confruntă cu niște probleme de sănătate și că recent a fost diagnosticat cu afazie, care îi pune în dificultate abilitățile cognitive”, este mesajul transmis de Rumer Willis, fiica cea mare rezultată din mariajul actorului cu Demi Moore.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

26 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

56 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică