duminică, iunie 4, 2023

Afazia este o tulburare a vorbirii. Boala afectează exprimarea sau înțelegerea limbajului vorbit sau scris, rezultând în urma unor leziuni dobândite ale creierului. Elementul fundamental al unei afazii îl constituie tulburarea codificării lingvistice. Pacientul afazic nu mai este capabil să folosească limbajul ca simbol pentru obiecte sau pentru procesele gândirii.

Ce este şi cum se manifestă AFAZIA, boala care i-a curmat cariera lui Bruce Willis

Afazia şi simptomele bolii. Simptomele depind de tipul de boală de care suferă individul în parte. Persoanele cu afazie Broca pot elimina anumite cuvinte scurte din limbajul și pot vorbi în propoziții scurte, care au sens.

Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...

Pacienții pot înțelege unele cuvinte. În cazul afaziei, deteriorarea se produce în partea din față a creierului, care este responsabilă și pentru funcțiile motorii.

Afazia, o tulburare de limbaj care are urmări asupra creierului

Persoanele cu afazie Broca au adesea o slăbiciune pe partea dreaptă corpului. Pot manifesta chiar și paralizie a brațului sau a piciorului.

Cei cu afazie Wernicke pot vorbi în propoziții lungi și confuze. Pot adăuga cuvinte inutile sau pot crea cuvinte noi. De obicei, au dificultăți în înțelegerea vorbirii altora.

Persoanele cu afazie globală au dificultăți în vorbire

Cea mai mare parte a persoanelor afazice nu pierd complet uzul vorbirii. Unii pacienți nu au decât o ușoară nesiguranță în găsirea cuvântului adecvat. Alții pierd în totalitate abilitatea de a se exprima prin limbajul verbal, de a înțelege ceea ce li se vorbește, de a citi sau de a scrie, potrivit wikipedia.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

Care sunt cauzele acestei boli?

Afazia este cauzată de afectarea părții dominante a limbajului a creierului. De obicei partea stângă, și poate fi cauzată de: accident vascular cerebral, lovitură la cap, tumoare pe creier, infecţie, demenţă.

Nu se știe dacă afazia provoacă pierderea completă a capacității de comunicare. Alte cauze ce pot determina apariția manifestarilor de tip afazic pot fi: bolile infecțioase ale creierului. Meningelor: abcese cerebrale, encefalite, precum şi manifestarea unor crize de epilepsie.

Te-ar mai interesa: Pielea uscată și pruritul, semne ale unor probleme...

Diagnosticul  se stabilește în urma examenului limbajului vorbit și scris. Care cuprinde:

  • vorbirea spontană
  • vorbirea repetată
  • denumirea obiectelor
  • situațiilor
  • înțelegerea cuvintelor și frazelor
  • lectura
  • scrisul spontan sau dictat

Severitatea şi acţiunea afaziei depind de localizarea şi gravitatea leziunii cerebrale. De competenţa lingvistică anterioară şi de personalitatea fiecăruia.

Unii bolnavi de afazie pot înţelege bine limbajul dar au probleme în a găsi cuvintele potrivite sau în a construi propoziţii. Alţii pe de altă parte, vorbesc mult dar ceea ce spun nu este sau este greu de înţeles pentru partenerul de discuţie.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

Din păcate, Bruce Willis a fost nevoit să se retragă din lumina reflectoarelor din cauza acestei boli, afazia.

Într-o postare pe rețelele sociale, familia lui Bruce Willis a dat detalii despre starea medicală a actorului și a anunțat că acesta se va retrage din activitate.

„Pentru susținătorii minunați ai lui Bruce, ca familie, am vrut să împărtășim cu voi faptul că Bruce se confruntă cu niște probleme de sănătate și că recent a fost diagnosticat cu afazie, care îi pune în dificultate abilitățile cognitive”, este mesajul transmis de Rumer Willis, fiica cea mare rezultată din mariajul actorului cu Demi Moore.

Te-ar mai interesa: Cea mai bună modalitate pentru a avea pe masă cei ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private