Categories: Ştiri sănătate

Ce înseamnă să mănânci sănătos, de fapt? Nutriționist: „Noi avem nevoie de 15 alimente diferite în fiecare zi”

Un stil de viață sănătos și echilibrat se bazează pe 3 elemente esențiale: alimentația, odihna și exercițiile fizice. În privința alimentației, un renumit nutriționist detaliază ce înseamnă să mănânci sănătos, cu adevărat. Zilnic, organismul trebuie să primească nutrienții necesari cu ajutorul unei diete variate, care să includă 15 alimente diferite.

Mihaela Bilic, expert în nutriție și boli metabolice, a explicat pentru Antena 3 ce implică o dietă sănătoasă, atât în post, cât și în mod normal. De asemenea, ea detaliază cum trebuie să mâncăm în timpul postului, pentru a menține sănptatea organismului.

Ce înseamnă să mănânci sănătos, de fapt?

Extremismul alimentar, în care decizi că trebuie să elimini anumite categorii de alimente, nu are cum să fie sănătos. (…) Noi avem nevoie de 15 alimente diferite în fiecare zi. Fără o mâncare gătită nu ai cum să atingi numărul acesta de alimente. Nu trebuie să fie aceleași alimente în fiecare zi. (…) Important este să le bifăm, dar nu într-un meniu zilnic”, a explicat  nutriționistul.

Cum mănânci în timpul postului?

„Mie mi se pare că în post importantă este un tip de smerenie și de confruntare cu foamea.

Trebuie să ai o insatisfacție, să fie greu, să fie dureros, tocmai pentru că, eu așa îl văd pe acest post, prin lipsa îndestulării și a mulțumirii trupești redescoperi această bucurie. (…) Eu aș vedea postul ca pe un exercițiu de disciplină, o perioadă în care să mănânci mai rar, să renunți la toate ronțăielile, să te confrunți cu senzația de foame și să realizezi că nu e nicio tragedie (…) Postul este o perioadă în care ne îngrășăm.

Produsele de post nu țin de foame, e multă grăsime acolo. Dacă ar fi să luăm o variantă pentru echilibrul corpului nostru, ce înseamnă o dietă echilibrată și sănătoasă, înseamnă din toate câte un pic. Picul acesta este greu de menținut. Spre exemplu,nu spune nimeni că trebuie să mănânci de trei ori pe zi carne, adaugă nutriționistul.

Soia, de evitat

„Soia, dacă nu știi exact sursa din care provine, este cea mai modificată genetic. Din această cauză, industria alimentară s-a modificat și veți vedea că toate produsele care avea proteine din soia vor avea proteine din mazăre.

Soia e atât de modificată genetic că pune probleme de sănătate. Ea are fitoestrogeni, substanțe care mimează perfect estrogenul feminin uman și atunci când abuzăm de soia ne trezim cu dereglări hormonale”, atenționează Mihaela Bilic.

 

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

33 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică