Categories: Ştiri sănătate

Ce nivel de protecție oferă vaccinul AstraZeneca împotriva virusului?

În ciuda controverselor legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului recomandă vaccinarea cu serul. EMA susține că riscul de a dezvolta cheaguri de sânge este redus și, de asemenea, este asociat cu anumite probleme de sănătate sau obiceiuri personale. 

Se pare că riscul de a dezvolta tromboză după vaccinare este asociat cu probleme cardiovasculare, utilizarea contraceptivelor și, de asemenea, fumatul. Agenția Europeană a Medicamentului recomandă ca persoanele imunizate să ceară imediat sfatul medicului dacă observă simptome specifice trombozei.

Ce nivel de protecție oferă AstraZeneca?

Reprezentantul Bulgariei la Agenţia Europeană pentru Medicamente, prof. Ilko Ghetov, a declarat că persoanele imunizate cu vaccinul AstraZeneca sunt de aproximativ patru până la şapte ori mai protejate decât cele nevaccinate, potrivit Rador.

Expertul în farmacologie a enumerat factorii de risc pentru tromboză: utilizarea contraceptivelor, fumatul şi problemele cardiace.

Printre motivele pentru efectul negativ mai mare asupra femeilor, prof.Ghetov a subliniat menstruaţia şi predispoziţia genetică. „Vaccinul în sine este bazat pe vector viral, ceea ce face ca organismul să se îmbolnăvească uşor, pentru a crea imunitate”, a explicat profesorul.

Potrivit acestuia, există mai multe tendinţe în legătură cu administrarea vaccinului AstraZeneca: continuarea imunizării conform indicaţiilor, întârzierea celei de-a doua doze, renunţarea la vaccinarea cu cea de-a doua doză sau continuarea cu două doze de vaccin ARN. Prof.Ghetov şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la combinarea a două vaccinuri.

„Am putea atinge imunitatea colectivă. În momentul în care numărul de persoane vaccinate depăşeşte numărul de persoane care au trecut prin boală, am depăşit deja platoul. Vaccinarea şi măsurile de prevenţie sunt egale cu controlul asupra pandemiei. Persoanele vaccinate vor primi anual o doză de vaccin împotriva COVID-19. Ştim că efectul vaccinului durează circa un an, însă, acest lucru nu înseamnă că persoanele imunizate nu trebuie să respecte măsurile, deoarece ar putea fi purtătoare de virus”, a subliniat Ghetov.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

7 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

8 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

8 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

9 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

9 ore ago

Citeste si: