duminică, aprilie 11, 2021

În urma problemelor de sănătate sesizate, tot mai multe persoane au renunțat la programările cu vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca. Deși Agenția Europeană a Medicamentului încurajează persoanele în privința

siguranței serului, majoritatea populației rămâne sceptică. Când este indicat să mergi la medic, dacă observi reacții adverse ale vaccinului AstraZeneca?

Specialiștii le recomandă persoanelor care au continuat imunizarea cu vaccinul anti-COVID AstraZeneca să ceară sfatul medicului imediat după manifestarea reacțiilor adverse. De asemenea, autoritățile au cerut personalului medical să informeze persoanele în privința vaccinului, a efectelor post-vaccinare posibile și, de asemenea, cum trebuie să procedeze în această circumstanță.

Când mergi la medic, dacă ai observat reacții adverse

ale vaccinului AstraZeneca?

Personalul medical care foloseşte serul de la AstraZeneca trebuie să-i informeze pe cei care sunt vaccinaţi să consulte un specialist, dacă după imunizare au dificultăţi de respiraţie sau alte probleme de sănătate, care ar putea fi cauza unor boli neurologice. Decizia a fost luată după informaţiile privind apariţia unor cazuri grave de tromboze la unele persoane care au primit acest ser. Şi Agenţia Europeană a Medicamentului ar urma să analizeze situaţia, potrivit Rador.

Românii care au fost vaccinaţi cu AstraZeneca pot afla informaţii detaliate despre acest ser de

pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi al Caselor judeţene. Experţii CNAS au trimis o adresă la recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi a grupului britanico-suedez către toţi profesioniştii din sănătate, care au obligaţia de a publica date clare despre riscul de a apărea tromboze după administrarea acestui vaccin.

Astfel, cei care au dureri abdominale de piept sau dureri severe de cap şi vedere înceţoşată trebuie să consulte imediat un medic. Până acum, Agenţia Europeană a Medicamentului nu a retras serul de pe piaţă, subliniind că utilizarea sa este sigură, depăşind

riscurile.

Sunt aşteptate, însă, recomandări pe această temă, inclusiv de oficialităţile din România, aşa cum precizat coordonatorul Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Potrivit unor statistici, pe fondul acestor îngrijorări, 1/3 dintre românii programaţi la imunizare cu AstraZeneca s-au retras.

Ultimele stiri

Parteneri