Categories: Ştiri sănătate

Ce riscă persoanele care achiziționează certificate de imunizare false?

În România, autoritățile au sesizat existența unor certificate de vaccinare false. În majoritatea cazurilor, persoanele care dețin astfel de documente sunt internate cu forme grave de boală, moment în care recunosc faptul că certificatele nu sunt originale.

Autoritățile susțin că acest lucru pune în pericol atât sănătatea persoanelor care recurg la astfel de metode, cât și sănătatea persoanelor din colectivitate.

Persoanele nevaccinate riscă să dezvolte forme grave de boală, moment în care un astfel de document fals nu are nicio influență.

Persoanele care achiziționează certificate false își riscă propria sănătate

Potrivit Rador, anunțuri postate pe internet scot la vânzare certificate de vaccinare, documente evident false pe care și le pot procura contra cost persoane nevaccinate, dar care doresc să dovedească faptul că s-au imunizat, ca să plece în vacanță, de exemplu.

Ministrul de interne, Lucian Bode, spune că anchetatorii cercetează toate situațiile semnalate pentru a-i prinde pe falsificatori.

Şeful de la Situații de Urgență, Raed Arafat, explică de ce cumpărătorii unor astfel de certificate își pun în pericol propria sănătate.

„Inducerea în eroare a medicului. Dacă te îmbolnăvești, medicul poate altfel abordează o persoană care știe că e vaccinată decât o persoană care știe de la început că nu este vaccinată. Deci este periculos și pentru ceilalți, e periculos şi pentru persoanele care folosesc astfel de metode. Atragem atenția pacienților sau posibililor pacienți, mai bine zis, persoanele nevaccinate să nu recurgă la astfel de situații. E mai ușor să spună „nu sunt vaccinat” și asta este, iar acolo unde trebuie, să se testeze”, a declarat Raed Arafat.

Nu există o evidență a certificatelor false

Nu există până în prezent o evidență clară a certificatelor false de vaccinare împotriva COVID-19, afirmă ministrul sănătății, Ioana Mihăilă. Ea îi îndeamnă atât pe medici, cât și pe pacienți să colaboreze cu organele de anchetă pentru descoperirea celor care au recurs la astfel de metode.

„Noi suntem în legătură cu organele de cercetare şi în momentul în care primim informaţii legate de emiterea de certificate false de vaccinare, sesizăm poliţia, discutăm cu medicii din spitale, cei care primesc şi internează din ce în ce mai mulţi pacienţi care apar în evidenţe ca vaccinaţi şi care atunci când dezvoltă o formă moderat-severă, recunosc că de fapt sunt nevaccinaţi şi încurajăm medicii şi încurajăm pacienţii să colaboreze cu poliţia pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la astfel de metode şi vorbim mai ales de personalul medical care a emis certificate de vaccinare fără ca pacienţii să fie vaccinaţi”, susține ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

7 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

8 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

8 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

9 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

9 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

10 ore ago

Citeste si: