Ce să mănânci pentru a accelera metabolismul și a arde grăsimile?

Internetul este plin de sfaturi despre cum puteți accelera metabolismul. Pe măsură ce îmbătrânești, totuși, este destul de natural ca diferite sisteme ale corpului să înceapă să încetinească, inclusiv metabolismul tău. Din păcate, acest lucru poate avea ca rezultat creșterea în greutate și excesul de grăsime, ceea ce niciunul dintre noi nu ni-l dorim!

Există, de asemenea, mii de suplimente și formule de slăbit care pretind că vă fac corpul să ardă grăsimi mai repede. Adevărul este că nu există nicio „pilulă magică” care să-ți schimbe capacitatea corpului de a arde grăsimile. O mare parte din aceasta se rezumă la propriile eforturi în ceea ce privește dieta, exercițiile fizice și îngrijirea de sine.

Ce este metabolismul?

Metabolismul tău este pur și simplu procesul prin care corpul tău transformă alimentele în energie. Acesta este un proces biochimic complex în care caloriile din alimente și băuturi se combină cu oxigenul pentru a elibera energia de care aveți nevoie pentru a desfășura diverse activități.

Corpul tău are nevoie de energie tot timpul, chiar și atunci când te odihnești. Zeci de funcții diferite se desfășoară în interiorul tău la care nici măcar nu te gândești, cum ar fi respirația, circulația sângelui, modularea hormonilor, restaurarea și repararea celulelor.

În mod similar, corpul dumneavoastră are nevoie de un anumit număr de calorii pentru a îndeplini aceste funcții de bază. Aceasta este cunoscută sub numele de rata metabolică bazală sau metabolism.

Mai mulți factori determină viteza ratei metabolice, inclusiv:

  • Dimensiunea și compoziția corpului tău – Persoanele cu mai mulți mușchi ard mai multe calorii, chiar și în repaus.
  • Sexul – Bărbații au, în general, mai puțină grăsime corporală și mai mulți mușchi decât femeile, așa că ard mai multe calorii.
  • Vârsta – Pe măsură ce îmbătrânești, conținutul muscular al corpului tău tinde să scadă, iar grăsimea începe să crească, ceea ce poate încetini metabolismul.

Ce se întâmplă dacă accelerezi metabolismul?

Când metabolismul tău funcționează cel mai bine, vei experimenta o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este important să rețineți că mulți factori sunt implicați în rata metabolică, iar greutatea este doar unul dintre ei!

A avea un metabolism rapid va însemna că nivelul de energie este mult mai stabil și cu greu te simți obosit. Acest lucru se datorează faptului că corpul tău va transforma eficient alimentele pe care le consumi în combustibil, oferindu-ți o sursă constantă de energie.

Oamenii cu un metabolism excelent pot rămâne, de asemenea, concentrați mental. Este mai puțin probabil să vă îngrășați și puteți pierde rapid kilogramele atunci când aveți nevoie.

6 alimente care pot accelera metabolismul

Ar putea părea contra-intuitiv să credem că anumite alimente ar putea accelera metabolismul, dar este adevărat. Corpul tău are nevoie de niște nutrienți pentru a-ți porni procesele de ardere a grăsimilor; de aceea, săritul peste mese s-ar putea să nu vă ajute să pierdeți în greutate pe termen lung.

S-a demonstrat că următoarele alimente vă ajută să vă stimulați metabolismul și să vă îndrepte călătoria spre pierderea în greutate:

1. Carne slabă

Este nevoie de mult mai multă muncă pentru a digera proteinele decât pentru a digera carbohidrații sau grăsimile. Din acest motiv, experții recomandă consumul de carne proaspătă și slabă, cum ar fi carnea de pasăre și pește. Procesul de digestie necesită multă energie, așa că arzi calorii pentru a le descompune. Studiile au arătat că proteinele pot crește arderea caloriilor după masă cu până la 35%.

În plus, proteinele sunt necesare pentru construirea masei musculare. Cu cât ai mai mulți mușchi, cu atât metabolismul este mai rapid. Prin urmare, urmăriți să includeți niște proteine în fiecare masă și gustare de-a lungul zilei.

2. Leguminoase

Fasolea și legumele sunt o sursă excelentă de proteine ​​pe bază de plante. De asemenea, sunt bogate în fibre, atât solubile, cât și insolubile. Corpul tău consumă multă energie atunci când descompune fibrele și proteinele, iar asta îți menține metabolismul în stare bună de funcționare.

Conținutul ridicat de fibre al fasolei ajută, de asemenea, la menținerea nivelului de zahăr din sânge constant și la prevenirea poftelor de zahăr la mijlocul după-amiezii.

3. Nuci

Nucile sunt o altă sursă excelentă de proteine și fibre. Cercetările au arătat că oamenii care mănâncă nuci în mod regulat tind să aibă un risc mai mic de rezistență la insulină și siluete mai mici decât cei care nu le mănâncă. Când aveți rezistență mai mică la insulină, este mai puțin probabil ca organismul dumneavoastră să stocheze grăsimi sau să dezvolte diabet de tip 2. Din nou, nucile durează mai mult să se descompună, ceea ce le face mai satisfăcătoare și mai bune pentru metabolismul tău.

4. Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt un carbohidrat complex care constă dintr-o serie mai lungă de zaharuri. Aceasta presupune că organismul tău durează mai mult să le descompună, astfel încât metabolismul tău arde constant pentru o perioadă mai lungă. Cercetătorii au descoperit că consumul de cereale integrale crește consumul de energie după masă cu până la 50% mai mult decât consumul de alimente procesate.

Alimentele cu carbohidrați complecși au de obicei mai mulți nutrienți, în special vitaminele B. Ele joacă un rol major în transformarea alimentelor pe care le consumați în energie, care este esența funcției metabolice. Mai exact, vitamina B12 este adesea asociată cu pierderea în greutate, deoarece stimulează metabolismul și oferă energie de lungă durată.

Asigurați-vă că alegeți cerealele integrale în locul cerealelor procesate. Căutați făină de grâu integral, quinoa, orez brun, orz, porumb și ovăz.

5. Alimente probiotice

Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul, kimchiul și varza murată ajută la creșterea numărului de bacterii bune din intestin. Aceste bacterii sunt în mare parte responsabile pentru digerarea alimentelor în intestine și pentru facilitarea absorbției nutrienților.

6. Cofeina

Cofeina este un stimulent puternic cunoscut pentru că vă ajută să vă „treziți” și să vă stimuleze metabolismul. Funcționează prin blocarea unui neurotransmițător numit adenozină, care determină alți neurotransmițători să elibereze mai multă dopamină și norepinefrină.

Acest lucru vă ajută să vă simțiți mai alert și mai plin de energie, ceea ce, la rândul său, vă poate permite să faceți exerciții mai lungi. Amintiți-vă, totuși, că consumul de prea multă cofeină poate declanșa, de asemenea, un răspuns cronic la stres și vă poate lăsa să vă simțiți ars, așa că ar trebui să o luați în doze mici.

Recent Posts

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

4 minute ago

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

35 de minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

o oră ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

2 ore ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

3 ore ago

Citeste si: