Categories: Stil de viaţă

Ce se întâmplă în corpul tău când iei Ozempic

În septembrie 2023, un medicament „miraculos” care pretinde că ajută la pierderea în greutate a devenit disponibil pe NHS – dar nu este tot ceea ce se pare că face pentru organism.

Wegovy este o injecție săptămânală care suprimă pofta de mâncare prin creșterea sensibilității la insulină și suprimarea apetitului. O doză mai mică, cunoscută sub numele de Ozempic, este utilizată pentru a gestiona nivelul de glucoză din sânge la cei cu diabet de tip 2.

În luna septembrie a anului trecut, producătorul Novo Nordisk a lansat în Marea Britanie un medicament cu scopul specific de a pierde în greutate – și este disponibil doar prin intermediul serviciilor specializate de gestionare a greutății din cadrul NHS. Este luat în considerare doar pentru cei care au un indice de masă corporală (IMC) de 35 sau mai mult, au o afecțiune legată de greutate și au încercat să slăbească prin metode convenționale și nu a funcționat. De asemenea, cei care au un IMC cuprins între 30 și 34,9 pot fi luați în considerare dacă au fost trimiși la o clinică specializată în managementul greutății.

Un studiu, finanțat de Novo Nordisk, producătorul medicamentului, a constatat că oamenii au pierdut, în medie, 15% din greutatea corporală atunci când au folosit Wegovy timp de 15 luni, în paralel cu sprijinul unui specialist pentru a-și schimba obiceiurile alimentare și de exerciții fizice. Cu toate acestea, riscurile pe termen lung sunt încă în curs de studiu – și până în prezent s-a constatat că are atât efecte pozitive, cât și unele negative asupra organismului.

Medicamentul este prescris în prezent ca tratament pentru pierderea în greutate, deoarece nu mai aveți senzația de foame. Acesta face acest lucru imitând efectele unui hormon numit peptidă asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), care este eliberat în mod normal după ce am mâncat. De asemenea, acționează prin încetinirea digestiei, ceea ce înseamnă că vă veți simți mai mult timp sătul.

Wasim Hanif, profesor de diabetologie și endocrinologie la Spitalul Universitar din Birmingham, a explicat că, în timp ce în mod normal ar putea dura doar cinci sau 10 minute pentru ca alimentele pe care le-ați mâncat să părăsească stomacul, în cazul medicamentelor GLP-1 este nevoie de o oră sau mai mult.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce se întâmplă cu corpul tău când iei Ozempic

Dar, potrivit medicului, există și un dezavantaj. El a explicat pentru Daily Mail: „Studiile arată că aproximativ una din 100 de persoane care iau medicamente dezvoltă gastropareză (sau paralizie a stomacului), în care contracțiile mușchilor stomacului devin prea slabe pentru a digera alimentele și a le transmite la intestine; acest lucru poate provoca greață și vărsături. Aproximativ jumătate dintre cei care dezvoltă gastropareză devin, de asemenea, constipați.”

Alte două moduri în care îi poate ajuta pe oameni să piardă în greutate este că mărește ușor numărul de calorii arse în repaus, iar unii oameni au constatat, de asemenea, că reduce dorința de a bea alcool. Există, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate în ceea ce privește pierderea în greutate, inclusiv reducerea riscului de atac de cord și reducerea nivelului de zahăr din sânge.

S-ar putea, de asemenea, să vă simțiți mai energic. Wasim a explicat: „Este posibil ca oamenii să nu observe o mare diferență în primele trei luni, dar odată ce încep să slăbească îmi spun că nivelul lor de energie se îmbunătățește.”

În afară de pierderea în greutate, cei care folosesc Wegovy ar putea constata, de asemenea, că sforăie mai puțin, deoarece este o plângere comună în rândul celor obezi. Excesul de grăsime din jurul gâtului poate exercita presiune asupra căilor respiratorii și poate duce chiar la apnee în somn cu obstrucție, în care respirația este întreruptă în timpul somnului.

Dar s-a constatat, de asemenea, că are și unele efecte negative asupra organismului – inclusiv creșterea numărului de râgâieli. Wasim a explicat: „Rapoartele anecdotice din SUA, unde medicamentele de tip Wegovy pentru obezitate și diabet de tip 2 sunt utilizate de mult mai mult timp decât în Marea Britanie, sugerează că unii utilizatori pot dezvolta râgâieli urât mirositoare de „ouă stricate”.”

În timp ce s-ar putea să slăbiți, ar putea avea, de asemenea, efectul opus asupra feței, deoarece au existat rapoarte de îmbătrânire facială accelerată – inclusiv mai multe riduri și piele mai lăsată. Acest lucru are sens, deoarece grăsimea facială tinde să netezească ridurile și să amortizeze pielea – așa că atunci când aceasta dispare poate părea flască.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

36 de minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

o oră ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică