Sari la conținut

Medicii atenționează: Consumatorii de Ozempic prezintă un risc mai mare de complicații fatale în timpul…

medicament
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Ozempic, medicament ce va fi retras de pe piață

Pacienții care iau medicamente celebre precum Wegovy sau Ozempic pentru pierderea în greutate se pot confrunta cu complicații care le amenință viața dacă trebuie să se opereze sau să efectueze alte proceduri care necesită stomacul gol pentru anestezie. Este posibil ca nici îndrumările din această vară de a întrerupe medicația pentru o perioadă de până la o săptămână să nu meargă suficient de departe.

Unii anesteziști din SUA și Canada spun că au văzut un număr tot mai mare de pacienți care iau medicamente pentru slăbit și care au inhalat alimente și lichide în plămâni în timp ce erau sedați, deoarece stomacul lor era încă plin – chiar și după ce au urmat instrucțiunile standard de a nu mai mânca cu șase până la opt ore înainte.

Medicamentele pot încetini digestia atât de mult încât îi expun pe pacienți la un risc crescut de apariție a acestei probleme, numită aspirație pulmonară, care poate provoca leziuni pulmonare periculoase, infecții și chiar moartea, a declarat Dr. Ion Hobai, anestezist la Massachusetts General Hospital din Boston.

„Acesta este un fel de complicație potențială atât de gravă încât toți cei care iau acest medicament ar trebui să știe despre ea”, a declarat Hobai, care a fost printre primii care au semnalat această problemă.

Aproape 6 milioane de rețete pentru clasa de medicamente care include Wegovy și Ozempic au fost scrise între ianuarie și mai în SUA pentru persoane care nu au diabet, potrivit Komodo Health, o companie de tehnologie în domeniul sănătății. Medicamentele induc pierderea în greutate prin imitarea acțiunilor hormonilor, care se găsesc în principal în intestin, care acționează după ce oamenii mănâncă. De asemenea, acestea vizează semnalele dintre intestin și creier care controlează apetitul și senzația de sațietate, precum și prin încetinirea vitezei de golire a stomacului.

Societatea Americană de Anesteziști a emis un ghid

În luna iunie, Societatea Americană de Anesteziști a emis un ghid care îi sfătuiește pe pacienți să renunțe la medicamentele zilnice pentru pierderea în greutate în ziua operației și să renunțe la injecțiile săptămânale timp de o săptămână înainte de orice procedură de sedare. Dr. Michael Champeau, președintele grupului, a declarat că acțiunea s-a bazat pe rapoarte anecdotice de probleme – inclusiv de aspirație – din întreaga țară.

Nu este clar câți pacienți care iau medicamente împotriva obezității ar putea fi afectați de această problemă. Dar, deoarece consecințele pot fi atât de grave, Hobai și un grup de colegi au decis să se exprime. Scriind în Canadian Journal of Anesthesia, ei au cerut ca medicamentul să fie oprit chiar mai mult timp – aproximativ trei săptămâni înainte de sedare.

Acest lucru ține cont de cât timp semaglutide, medicamentul activ din Wegovy, rămâne în organism, a declarat Dr. Philip Jones, un anestezist de la Mayo Clinic care este, de asemenea, redactor-șef adjunct al revistei.

„Când 90% din el dispare, adică după trei săptămâni, să sperăm că totul ar trebui să revină la normal”, a spus Jones.

Atât Champeau, cât și Jones au recunoscut că nu există suficiente dovezi pentru a spune cu certitudine cât timp ar trebui să se mențină semaglutida pentru ca anestezia să fie sigură. Mulți pacienți nu vor vedea furnizorii cu suficient timp înainte pentru a opri medicamentul cu trei săptămâni înainte de proceduri, a remarcat Champeau.

Aspirația are loc la una din 2.000-3.000 de operații

Aspirația are loc la una din 2.000-3.000 de operații care necesită sedare, iar aproape jumătate dintre pacienții care aspiră în timpul operației dezvoltă o leziune pulmonară asociată. Dar rapoartele de caz arată că pacienți recenți care au luat semaglutide au avut probleme chiar și atunci când au încetat să mai mănânce cu până la 20 de ore înainte de intervenții.

„Nu există nimic care să spună că dacă postești de două ori mai mult timp, va fi în regulă”, a spus Champeau.

Printre cele câteva rapoarte care detaliază probleme potențial grave se numără unul dintre pacienții lui Hobai, un bărbat de 42 de ani din Boston care a început recent să ia Wegovy, a trebuit să fie intubat și a suferit o insuficiență respiratorie care l-a dus la terapie intensivă. El a aspirat alimente care au rămas în stomac în ciuda faptului că a ținut post timp de 18 ore.

În Chapel Hill, Carolina de Nord, o femeie în vârstă de 31 de ani care lua o doză mică de Ozempic a ținut post timp de 10 ore înainte de o endoscopie de rutină înainte de o operație bariatrică în toamna anului trecut. Procedura a trebuit să fie întreruptă deoarece în stomacul ei au rămas alimente solide și prezenta un risc ridicat de aspirație, se arată în raport.

Medicii au văzut zeci de cazuri similare

De atunci, medicii au văzut zeci de cazuri similare pe măsură ce utilizarea medicamentelor pentru pierderea în greutate a crescut, a declarat Dr. Elisa Lund, anestezist la Facultatea de Medicină a Universității din Carolina de Nord la Chapel Hill. „A crescut exponențial”, a spus ea.

Hobai finalizează un studiu retrospectiv cu aproape 200 de pacienți care au luat semaglutide. Deși va fi publicat mai târziu în acest an, activitatea de până acum pare să confirme un mic studiu din Brazilia, a spus el. În acel studiu, aproximativ un sfert dintre pacienții care au luat semaglutide au avut alimente reziduale în stomac în timpul procedurilor care necesitau sedare – chiar și după ce au oprit medicamentul timp de 10 zile.

Societatea americană de anesteziști îi sfătuiește pe medicii care au îndoieli să trateze pacienții care nu au făcut pauză la medicament ca și cum ar avea stomacul plin, ceea ce poate însemna folosirea unor tipuri diferite de protocoale de sedare sau amânarea procedurilor, dacă este posibil. Jones a adăugat că este nevoie urgentă de cercetări pentru a actualiza liniile directoare pentru medici și pacienți.

Novo Nordisk, care produce Ozempic, Wegovy și medicamente similare, a declarat că datele privind siguranța studiilor clinice și postcomercializare ale firmei nu au arătat că medicamentele au dus la aspirație. Dar producătorul de medicamente a menționat că se știe că medicamentele provoacă o golire întârziată a stomacului și că etichetele avertizează asupra posibilelor efecte secundare gastrointestinale.

Oprirea medicamentelor timp de trei săptămâni poate cauza probleme, de asemenea. Pacienții cu diabet zaharat vor avea nevoie de o altă modalitate de a-și controla glicemia, iar cei care caută să piardă în greutate pot recăpăta o parte, a spus Hobai.

Hobai sugerează ca persoanele care utilizează Wegovy și medicamente similare să le spună medicilor lor înainte de sedare și să discute despre riscuri și beneficii.

„Dacă luați acest medicament și aveți nevoie de o operație, va trebui să aveți unele precauții suplimentare”, a spus el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel