Categories: Expertul zilei

Ce se întâmplă încorpul tău atunci când dormi câteva ore pe noapte. Dr Marius Sava: Studiile sunt clare, dormi puțin, te îmbolnăvești

Ce se întâmplă încorpul tău atunci când dormi câteva ore pe noapte. Dr Marius Sava: Studiile sunt clare, dormi puțin, te îmbolnăvești

Se întâmplă adesea să ai insomnii și să dormi câteva ore pe noapte. Potrivit unor studii recente, specialiștii în somnologie cei mai mulți tineri dorm doar cinci ore pe noapte, obicei care le va afecta extrem de grav metabolismul. Așadar, care sunt efectele secundare ale ale acestui obicei?

Dr. Marius Sava, specialist în somnologie, invitat la Matinalul Digi FM, a discutat despre importanța somnului și factorii care îl afectează.

Sursă foto: Spectacola

Durata normală de somn

„O noapte pierdută de somn se recuperează în 21 de zile dormite cel puțin 8 ore. Problema e că în următoarele 21 de zile mai pierdem o noapte și nu o să reușim niciodată. Studiile sunt clare, dormi puțin, te îmbolnăvești”, explică dr. Sava.

Sfaturi pentru un somn mai bun

„Evitați ecranele cu o oră înainte de culcare. Lumina albastră de la telefon sau computer vă ține treji!”

Posibilități de îmbunătățire a somnului: Menționează că există suplimente alimentare sau alte metode, cum ar fi consumul de lapte sau relaxarea cu ajutorul respirației controlate, care pot fi utile pentru a îmbunătăți somnul. Sunt de evitat ecranele electronice cu o oră înainte de culcare, dormiți pe o saltea și o pernă confortabile, mențineți o temperatură optimă în dormitor (18-22 grade Celsius), evitați zgomotul excesiv, nu mâncați și nu beți cu 3-4 ore înainte de culcare.

Alcoolul întrerupe somnul REM care este elementar pentru sănătate. Deci alcoolul înainte de culcare, din punctul meu de vedere, nu este OK. Pentru a adormi mai ușor se recomandă laptele care are o substanță care induce somnul. Este foarte bine să nu consumăm nimic cu 3-4 ore înainte de somn”, mai spune medicul specialist.

Lucrul în ture, adăugat pe lista comportamentelor cancerigene

„Lucrul în ture este atât de nociv încât a fost adăugat pe lista comportamentelor cancerigene. Oamenii care lucrează în ture au șanse cu 25% mai ridicate să facă o boală gravă, neoplast. Trebuie să dormi atunci când este întuneric afară.

Pe spate sau pe partea stângă, cea mai bună poziție de somn

Somnul la prânz este benefic în două condiții: „Somnul la prânz este benefic dacă este mai scurt de 30 de minute, adică nu intri într-un ciclu complet de somn, ori dacă îți faci un ciclu complet de somn”.

Dr.  Sava recomandă somnul pe spate sau pe partea stângă ca fiind cea mai bună poziție: „Cu mâna dreaptă pe piept, cu mâna stângă pe abdomen și te concentrezi asupra respirației”.

„Problema este că dacă ai sforăit sau ai o problemă în timpul somnului nu este bine să dormi pe spate. Pentru că în momentul în care dormi peste spate, structura gâtului se duce peste gaura prin care trece aerul, abdomenul vine și el cu presiunea lui peste torace și din când în când ți se oprește respirația în timpul somnului. Se numește apnee în somn și consecințele sunt dezastruoase.”

Alegerii unei perne confortabile și a unei saltele adecvate

„Cele 2 lucruri care sunt cele mai importante din dormitorul unei persoane: prima, salteaua. Trebuie să fie confortabilă, să nu fie foarte moale pentru că o să te doară spatele dacă este foarte moale. Dacă se poate cu memorie sau ce s-a mai inventat. A doua, perna. Perna trebuie să-ți confere un suport pentru cap care să fie la nivelul coloanei vertebrale, ce continuă cu capul tău”, conchide medicul pentru sursa citată.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

8 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

9 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

9 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

10 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

10 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 ore ago

Citeste si: