Categories: Stil de viaţă

Ce semnificații are luna NOIEMBRIE? Cele mai importante tradiții ale lui Brumar

Noiembrie sau Brumar ne face trecerea mai lină la iarnă. Așa cum ne sugerează și numele, se așterne bruma, iar tradițiile ultimei luni de toamnă sunt importante.

Ne mai desparte o lună de decembrie, luna în care creștinii sărbătoresc Crăciunul, nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Dar cum toate se fac la timpul lor, pentru orice este nevoie de pregătire. Și sănătatea trebuie susținută, având grijă să ne întărim sistemul imunitar atât al nostru, cât și al copiilor.

Copiii nu trebuie cocoloșiți, ne spun toți pediatrii. Copiii trebuie adaptați mediului în care trăiesc. Nu îmbrăcați excesiv, ci doar în acord cu vremea de afară. Și la temperaturi scăzute, imunitatea lor se va forma. Cumva, postul Crăciunului ne poate ajuta în acest sens, de stimulare a imunității. Putem apela la nuci, fructe, legume și murături făcute în casă, cunoscute pentru calitățile lor probiotice.

Lui noiembrie i se mai spune Promorar sau Brumar, deoarece acum începe bruma sau promoroaca să se instaleze și să dea semne că iarna e aproape. Luna noiembrie e dedicată pomenirii celor trecuți în neființă, postului, rugăciunii, dar și ultimelor pregătiri înaintea sezonului geros.

De Ziua Morților, se dă de pomană

A doua zi de Brumar este dedicată pomenirii tuturor credincioșilor răposați în tradiția catolică, obicei preluat de creștinii transilvăneni sub numele de Iluminația sau Luminația. Cimitirele sunt curățate și îmbracă „straie” de sărbătoare, adică jerbe, flori, crenguţe de brad, în amintirea celor plecaţi pentru totdeauna. Se ţin slujbe de pomenire, se fac praznice şi se împart pomeni pentru sufletele adormite. Cimitirele se luminează, mai ceva ca în noaptea Învierii, de la flăcările candelelor şi lumânărilor aprinse în dreptul fiecărui mormânt, chiar şi la cele părăginite, uitate sau ignorate de urmaşi. Pe 2 noiembrie, se celebrează și în tradiția ortodoxă Moșii de toamnă.

În Brumar, veghează la binele nostru

Ortodocși și greco-catolici laolaltă îi celebrează, pe 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, căpeteniile cetelor de îngeri. Ei au grijă de binele familiilor creștine și îi ajută pe cei ce nu pot avea copii. Pe 11 noiembrie, mii de pelerini își îndreaptă pașii către bisericile în care sălășluiesc moaștele sfinte, căci rugile nu rămân fără răspuns la Sfântul Mare Mucenic Mina. Pe 15 ale lunii începe Postul Crăciunului, zi în care este pomenit și Sfântul Apostol Filip. Ține această sărbătoare și dacă vrei să fii plăcută, sănătoasă, să capeți darul de a vorbi frumos și ca să nu suferi de friguri. Pe 21, este prăznuită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, adică Ovidenia. Urmează pomenirea Sfintei Ecaterina, pe 25, și marea sărbătoare a Sfântului Andrei, care încheie luna lui Brumar cu previziuni legate de ursită, pentru cei singuri.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

8 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

9 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

9 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

10 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

10 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

11 ore ago

Citeste si: