Categories: Stil de viaţă

Cel mai nesănătos mod de preparare a cafelei. Medic: ”Crește colesterolul total și trigliceridele”

Cafeaua crește colesterolul. Deși, cafeaua are beneficii dovedite pentru sănătate, modul în care o preparăm o poate transforma într-o ”bombă” de colesterol și trigliceride. 

Medicul Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie a explicat ce efecte nebănuite poate avea cafeaua.

Cafeaua și colesterolul

”Desi, cafeaua nu contine colesterol, are in compozitia ei niste substante uleioase numite diterpene (cafestol si kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total si trigliceridele. Studiile au aratat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” arată medicul.

Dr. Alina Lăcătuș a precizat că modul de preparare al cafelei influenteaza cantitatea de diterpene eliberara, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hartia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejeaza de acest risc.

Cafeaua turcească, cea mai nocivă

In imaginea de mai jos se poate vedea ce cantitate de diterpene se elibereaza din cafea in functie de modul de preparare si cu cat poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cesti de cafea/zi (o ceasca insemanand aprox. 150 ml).

Cantitate de diterpene care se elibereaza din cafea in functie de modul de preparare si cu cat poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cesti de cafea/zi (o ceasca insemanand aprox. 150 ml).

”Cafeaua turceasca pare sa fie cea mai nociva, urmata de cafeaua facuta la cafetiera cu presa, apoi cea fiarta la ibric. La polul opus este cafeaua obtinuta la cafetiera cu filtru, percolator sau preparata instant, la care cresterea colesterolului este nesemnificativa.”

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

10 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

10 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

11 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

11 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

12 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

12 ore ago

Citeste si: