Cele mai bune alimente bogate în iod care echilibrează glanda tiroidă. Deficitul de iod duce la apariţia guşei

Situată la baza gâtului, sub “mărul lui Adam”, tiroida este una dintre cele mai mari și mai importante glande ale organismului, având un rol esențial în reglarea metabolismului prin hormonii secretați.

Medicii atrag atenţia că anumite obiceiuri nesănătoase pot afecta funcţionarea tiroidei, în special în cazul unor greşeli de alimentaţie.

Cele mai bogate în iod sunt peștele, fructe de mare, sarea de mare, dar și legumele, fructele și cerealele, carnea și lactatele.

Potrivit specialiştilor, lipsa unor nutrienţi esenţiali din alimentaţie, precum iodul, seleniul şi zincul, produce dezechilibre mari în balanţa hormonală.

De aceea, se recomandă o dietă zilnică din care să nu lipsească fructele şi legumele, proteinele şi cerealele integrale, care susţin activitatea glandei tiroidiene. Cantitatea pe care o conțin depinde de cantitatea des ăruri de iod din solul respectiv.

Deficitul de iod duce la apariţia guşei

Iodul este necesar pentru formarea hormonilor tiroidieni, care reglează metabolismul, creșterea și dezvoltarea fizică și mentală. Deficitul ușor de iod duce la o mărire moderată a glandei tiroide (gușa) și apare mai frecvent la femeile de vârstă fertilă. Se previne ușor prin consumul de sare iodată sau de alge marine, pește sau fructe de mare.

Femeile cu carență severă de iod riscă să nască copii cu secreție scăzută de hormoni tiroidieni, care pot suferi de retard mental numit cretinism, dacă nu sunt tratați de la naștere cu tiroxină.

Asprirea părului și pielii poate fi un semn fizic de hipotiroidism care, de multe ori, se datorează anticorpilor anti-tiroidieni formați în organism.

Printre simptome se numără somnolența, apatia, sensibilitatea extremă la frig, slăbiciunea musculară, ca și creșterea în greutate. Aportul excesiv de iod poate provoga hiperiroidism, cu neliniște, agitație, hiperactivitate, scădere ponderală.

Câţi dintre români au probleme cu tiroida?

În România sunt peste 700.000 de persoane care suferă de hipotiroidism, această afecţiune fiind mai frecventă la femei decât la bărbaţi, raportul fiind de 8 la 1. Potrivit estimărilor oficiale, prevalenţa hipotiroidismului în România este de aproximativ 4,5%.

Conform datelor statistice de la Institutul Național de Sănătate Publică, incidența(cazuri noi) bolilor de tiroidă s-a triplat între 2010 și 2016. Această creștere a incidenței poate fi explicată și de îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale de specialitate dar și a testelor diagnostice.

De pildă, prevalenţa tiroiditei autoimune se estimează a fi la 3% din populaţia adultă, mult mai frecventă la femei decât la bărbaţi, cu un maxim de apariţie între 30 şi 50 de ani.

Recent Posts

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

22 de minute ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

51 de minute ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

o oră ago

O femeie a murit după ce copilul ei care sunase la salvare nu a fost luat în serios de operatori

O femeie din SUA a murit după ce baiețelul ei, în vârstă de 5 ani,…

2 ore ago

Anunț îngrijorător al meteorologilor. România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit

România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit. Un val polar a coborât asupra României, manifestându-și…

2 ore ago

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

3 ore ago

Citeste si: