Cele mai bune alimente care pot îmbunătăţi memoria

O echipă de la universitatea Columbia, din New York, susține că persoanele care consumă din plin flavonoide – nutrienți care abundă în anumite fructe, legume și alte alimente, și care au efect benefic asupra organismului ca urmare a efectelor antioxidantilor si substantelor biochimice – se confruntă cu o probabilitate mai mică de a dezvolta declin cognitiv legat de vârstă.

De regulă, o alimentaţie de tip occidental se caracterizează printr-un consum mare de carne roşie, produse din carne, produse lactate bogate în grăsimi, cartofi, cartofi prăjiţi şi produse din cereale rafinate.

Un nou studiu a descoperit că reaprovizionarea cu flavonoide a persoanelor cu deficiențe ușoare, cu vârsta de peste 60 de ani, a îmbunătățit semnificativ performanțele acestora la testele mentale. Acest studiu considerat „de pionierat” este primul care stabilește o astfel de legătură, deschizând potențial calea pentru un nou program de screening pentru sănătatea creierului.

Cercetarea sugerează că suplimentele de flavonoide ar putea fi prescrise persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, pentru a reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer mai târziu în viață.

„Îmbunătățirea în rândul participanților la studiu a dietei cu conținut scăzut de flavonoide a fost substanțială și ridică posibilitatea utilizării dietelor sau suplimentelor bogate în flavanoli pentru a îmbunătăți funcția cognitivă la adulții mai în vârstă”, spune Adam Brickman, PhD, profesor de neuropsihologie la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons și co-lider al studiului.

Potrivit proiecțiilor, numărul cazurilor de demență la nivel mondial se va tripla, ajungând la peste 150 de milioane până în 2050.

Această descoperire se adaugă, de asemenea, la dovezile care sugerează că un creier care îmbătrânește, precum și creierul în curs de dezvoltare la bebeluși, are nevoie de nutrienți specifici pentru o sănătate optimă.

„Identificarea nutrienților esențiali pentru dezvoltarea adecvată a sistemului nervos al unui bebeluș a fost o realizare de vârf a științei nutriției din secolul XX”, spune autorul principal al studiului, dr. Scott Small, profesor de neurologie la Colegiul de medicină și chirurgie al universității Columbia, într-un comunicat al universității.

„În acest secol, pe măsură ce trăim mai mult timp, cercetările încep să dezvăluie faptul că sunt necesari diferiți nutrienți pentru a ne fortifica mințile îmbătrânite. Studiul nostru, care se bazează pe biomarkeri ai consumului de flavonoide, poate fi folosit ca model de alți cercetători pentru a identifica nutrienți suplimentari, necesari”, precizează comunicatul, citat de 360medical.ro.

Sursele de flavonoide din alimentație includ cacao, ceai, struguri și fructe de pădure. Studiul se bazează pe mai mult de 15 ani de cercetări efectuate de aceeași echipă, demonstrând că flavanoidele îmbunătățesc funcția girusului dentat, o parte a hipocampusului creierului care este vitală pentru învățare și formarea de noi amintiri.

Alte experimente pe șoareci au descoperit că o substanță bioactivă din flavonoide, numită epicatehină, stimulează memoria prin creșterea neuronilor și a vaselor de sânge. În cele mai recente cercetări, peste 3.500 de adulți sănătoși în vârstă au fost repartizați aleatoriu pentru a primi un supliment zilnic sau un placebo timp de trei ani.

Pastila activă conținea 500 mg de flavanoide, inclusiv 80 mg de epicatechină, o doză pe care adulții sunt recomandați să o obțină din alimentație.

După primul an de administrare a suplimentului, participanții care au consumat o dietă mai săracă și care aveau niveluri mai scăzute de flavanoide au văzut că scorurile lor de memorie au crescut în medie cu 10,5 procente în comparație cu cei care au luat placebo și cu 16 procente în comparație cu scorul lor de memorie de bază.

Testele cognitive anuale au arătat că îmbunătățirile observate după un an au persistat timp de cel puțin încă doi ani. Potrivit cercetătorilor, rezultatele indică puternic faptul că o deficiență în flavonoide contribuie la pierderea memoriei legată de vârstă. Consumul de flavonoide a fost corelat cu scorurile de memorie, iar suplimentele de flavonoide au îmbunătățit memoria la adulții cu deficiență de acești nutrienți.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări în și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

32 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică