Categories: Stil de viaţă

Cele mai încărcate de pesticide legume din magazinele românești

Legume cu pesticide. În timpul sezonului legumelor proaspete, Autoritatea Națională Fitosanitară a anunțat că a identificat depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduurile de pesticide în produsele precum spanac, ceapă verde, mărar și pătrunjel.

Consumatorii sunt îndemnați să spele cu atenție frunzele înainte de consum, în timp ce agricultorii sunt sfătuiți să respecte cu strictețe normele privind utilizarea substanțelor pentru combaterea dăunătorilor. Experții recomandă că plantele să nu fie tratate preventiv, ci doar atunci când este necesar.

ANF a analizat un total de 389 de probe prelevate direct de la fermieri sau achiziționate din piețe și supermarketuri. Din acestea, 11 au prezentat nivele de pesticide care depășeau limitele permise, majoritatea fiind identificate în verdețuri. Loturile de produse afectate au fost retrase de pe piață, iar fermierii responsabili sunt supuși unor verificări riguroase.

Aurelia Surdu, reprezentant al laboratorului pentru controlul reziduurilor de pesticide, a declarat, pentru stirileprotv: „Vom continua să efectuăm teste pentru a ne asigura că produsele nu mai reprezintă un pericol pentru consumatori.”

Ce poți să pățești de la fructe și legume cu pesticide

Experții menționează că, în prezent, nu există informații care să indice că verdețurile sunt toxice. Cu toate acestea, ei recomandă o spălare atentă a acestora înainte de consum, deoarece efectele pesticidelelor asupra organismului se pot acumula în timp.

Nutriționistul Adina Rusu atrage atenția asupra posibilelor consecințe ale consumului de alimente contaminate cu pesticide, care pot varia de la reacții ușoare, precum alergii, până la intoxicații mai grave.

Din nefericire, unii fermieri recurg la utilizarea pesticidelor ca metodă de prevenire a dăunătorilor, explică Vasile Stoleru, profesor la Facultatea de Horticultură din Iași. El subliniază că mulți legumicultori, în special în zona respectivă, nu au cunoștințe specializate despre substanțele active din pesticide și nici nu urmează un proces educațional adecvat în această privință.

În locul Balta Doamnei din județul Prahova, legumicultorii participă la cursuri pentru a învăța tehnicile corecte de tratare a plantelor împotriva bolilor. Aceste cursuri includ instruire despre dozarea corectă a insecticidelor și pesticidelor, precum și despre utilizarea ierbicidelor în combaterea buruienilor și alte aspecte legate de practicile agricole.

Inspectoratele vor continua controalele asupra verdețurilor, dat fiind că, în anii anteriori, cele mai multe depășiri ale limitelor admise au fost identificate în această categorie de produse.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

34 de minute ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

o oră ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

2 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

2 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

3 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra