Categories: Stil de viaţă

Cele mai întâlnite cauze ale mâncărimilor și iritației de la nivelul scalpului

Dacă vă scărpinaţi constant capul şi aveţi un scalp sensibil, ar putea fi mai mult decât mătreaţa – o problemă comună cu care se confruntă peste 70% dintre oameni. Produsele cosmetice nepotrivite, igiena precară şi alimentaţia incorectă pot afecta sănătatea părului şi scalpului.

Există multe cauze care pot aduce şi simptome deranjante la nivelul scalpului, precum iritaţia, înroşirea, descuamarea sau mâncărimea. Însă, înainte de a căuta soluţia potrivită, este necesar să se încerce identificarea şi corectarea problemei medicale sau nutriţionale care a adus această simptomatologie”, explica cercet. dr. Horaţiu Albu, master în biologia moleculară.

Iată care sunt cauzele cele mai des întâlnite, dar şi tratamentul care ajută la eliminarea lor:

Mătreaţa şi dermatita seboreeica

Acestea sunt cele mai frecvente motive care creează mâncărime şi iritaţii la nivelul scalpului. Răspunsul inflamator al organismului provoacă mâncărimea, descuamarea şi acumularea pielii moarte la nivelul scalpului ceea ce se soldează cu senzaţie de disconfort.

Dermatita seboreeica este, de fapt, o formă mai gravă de mătreaţă, în acest caz, situaţia agravându-se prin înroşirea fetei scalpului, aspect gras, mâncărime frecvenţă. Această problemă se poate extinde şi la nivelul sau a corpului, de aceea este bine să fie tratată adecvat”, mai firma specialistul.

Psoriazisul

Aceasta este o boală autoimună cronica care provoacă pe piele sau pe scalp placarde roşii sau scuamoase. Nu este o afecţiune transmisibilă iar experţii în dermatologie încă nu o înţeleg pe deplin, nefiind întru-totul clar ce anume cauzează această tulburare, însă se pare că alături de ereditate, deosebiţi de importanţi sunt şi factorii de mediu precum şi tiparul metabolic individual.

Recomand ca, acolo unde se poate, să se folosească în controlul topic al psoriazisului doar produse care nu conţin corticoizi”, spune specialistul.

Infecţiile microbiene şi fungice ale scalpului

Multe organisme patogene îşi pod găsi mediul propice de dezvoltare la nivelul scalpului. Dermatomicozele precum cele date de pityrosporum ovale şi orbicular şi dermatoinfectiile cu stafilococi şi streptococi se pot localiza sau extinde şi la pielea capului aducând – pe lângă efectele lor asupra sănătăţii – multă suferinţă subiectivă, nervozitate, aspect neplăcut al părului şi scăderea încrederii în sine.

Recent Posts

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

19 minute ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

50 de minute ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

o oră ago

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

2 ore ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

3 ore ago

Citeste si: