Cele patru uleiuri de gătit care „eliberează” substanțe chimice toxice legate de cancer

Incidența cancerului creste rapid, in parte din cauza lipsei de personal si a perturbarilor cauzate de coronavirus care intarzie diagnosticele. Dar, fără un leac în vedere, gestionarea factorilor de risc poate oferi cea mai bună speranță de a preveni boala. Unele cercetări sugerează că gătitul cu uleiuri vegetale poate fi mai periculos decât utilizarea grăsimilor saturate, cum ar fi untul și untura.

Cancerul este în prim-planul preocupărilor medicale, deoarece lipsa de personal ar putea duce la creșterea ratelor în următorii ani. Din fericire, cercetătorii au descoperit până în prezent o multitudine de factori de risc și rolul cauzal al dietei intră în atenție. Unii compuși genetici derivați din patru uleiuri naturale ar putea fi toxici pentru organism. Din acest motiv, patru uleiuri vegetale pot fi cel mai bine evitate atunci când prăjiți alimente.

Când sunt încălzite, uleiurile de porumb, floarea soarelui, palmier și boabe de soia eliberează substanțe chimice cunoscute sub numele de aldehide – care au fost legate de diferite tipuri de cancer.

Unele studii sugerează că compușii toxici pot promova oxidarea retinaldehidei, transformându-l în acid retinoic.

Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la creșterea și supraviețuirea celulelor canceroase.

Spre deosebire de alte uleiuri, uleiul de floarea soarelui poate fi încălzit la temperaturi mai ridicate înainte de a începe să scoată fum.

Cu toate acestea, uleiul este abundent în grăsimi polinesaturate care se descompun în aldehide atunci când sunt expuse la căldură.

Gustul și mirosul neplăcut al aldehidelor ar trebui să acționeze ca un factor de descurajare pentru consumul lor, dar consumul de ulei încălzit oricum ar putea duce la rezultate negative asupra sănătății.

În cercetările timpurii efectuate de Universitatea DeMonfort, cercetătorii au descoperit că mesele prăjite în uleiuri vegetale conțineau de 200 de ori mai multe aldehide decât cantitatea zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Interesant, studiul a constatat că gătitul cu ulei de măsline, untură și unt a produs cantități mult mai mici de aldehide.

Descoperirile au sugerat că uleiul de cocos poate fi cel mai sănătos dintre toate uleiurile.

Cu toate acestea, organismele de sănătate au sfătuit împotriva consumului regulat de grăsimi saturate, deoarece acestea sunt direct asociate cu markeri pentru boli de inimă, cum ar fi colesterolul ridicat.

Mai mult, unele studii epidemiologice sugerează că nu există dovezi convingătoare că expunerea la aldehide cauzează cancer la oameni.

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului sugerează chiar că ingerarea unor cantități mici de uleiuri poate oferi, în schimb, beneficii pentru sănătate, ajutând organismul să absoarbă vitaminele.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

5 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

6 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

7 ore ago

Citeste si: