Sari la conținut

Cancer de colon: 9 din 10 pacienți ar putea fi salvați dacă ar merge la medic încă de la aceste prime simptome

Din cuprinsul articolului

Simptome cancer de colon. Intestinul gros este alcătuit din colon și rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subțire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa și substanțele minerale din bolul alimentar și elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale.

Prima porțiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numește colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care își are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate crește, străbătând în întregime acest perete.

Simptomele cancerului de colon

Semnele și simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantități microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

  • Sângerare rectală (scaun cu sange)
  • Modificarea tranzitului intestinal
  • Dureri sau crampe abdominale
  • Anemie fără o explicație
  • Pierdere inexplicabilă în greutate

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toți cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale incriminate pentru creșterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului.

“Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 9 din 10 persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, rușinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel