Categories: Ştiri sănătate

CEO-ul Moderna: lumea va trebui să trăiască cu Covid „pentru totdeauna”

Directorul executiv al producătorului de vaccinuri Covid-19 Moderna a avertizat miercuri că coronavirusul care a adus economiile mondiale într-un punct mort și spitalele copleșite va fi în viața noastră „pentru totdeauna”, conform Reuters.

Pe de altă parte, oficialii din domeniul sănătății publice și experții în boli infecțioase cred că există o posibilitate mare ca SARS CoV-2 să devină o boală endemică, ceea ce înseamnă că va fi prezent în comunități mereu. Diferența o va reprezenta faptul că, probabil, va fi la niveluri mai scăzute decât este acum, scrie cnbc.com.

Iar CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, pare să fie de acord că virusul COVID-19 va deveni endemic, spunând că „SARS-CoV-2 nu va dispărea”.

„Credem că vom trăi cu acest virus pentru totdeauna”, a spus CEO-ul Moderna, în timpul unui discurs din cadrul conferinței JPMorgan Healthcare.

Oficialii din domeniul sănătății vor trebui să urmărească în permanență noi variante ale virusului, astfel încât oamenii de știință să poată produce vaccinuri pentru a le combate, a spus el. Cercetătorii din Ohio au declarat miercuri că au descoperit două noi variante care probabil provin din SUA și că una dintre ele a devenit rapid tulpina dominantă din Columbus, Ohio, pe o perioadă de trei săptămâni, la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie.

Cercetătorii Pfizer au declarat că vaccinul său dezvoltat cu BioNTech pare a fi eficient împotriva unei mutații cheie în tulpina Regatului Unit, precum și a unei variante găsite în Africa de Sud.

Vaccinul Moderna a fost autorizat de Food and Drug Administration pentru a fi utilizat la americanii cu vârsta de 18 ani și peste. Studii suplimentare încă trebuiau finalizate la copii, ale căror sisteme imunitare pot răspunde diferit la vaccinuri decât cele ale adulților.

Avertisment dur și din partea medicilor infecţionişti români. Specialiştii spun că oricine poate fi infectat cu noua tulpină mult mai contagioasă, iar bolnavii pot afla că sunt purtători ai acesteia doar dacă ajung la spital. Totodată, cadrele medicale se tem că mutaţia se va răspândi rapid în ţară şi va fi extrem de greu de controlat.

Noua tulpină a coronavirusului face ravagii și în România

Până în acest moment, se știe că noua tulpină se transmite mult mai rapid decât versiunea inițială a virusului. Motiv pentru care medicii infecționiști sunt îngrijorați că tulpina din Marea Britanie va face ravagii și în țara noastră. Asta în situația în care secțiile de Terapie Intensivă din România sunt deja pline.

Ceea ce este mai îngrijorător decât atât, este că orice persoană infectată cu noua tulpină poate afla acest lucru doar în momentul în care ajunge pe un pat de spital.

Noua tulpină se transmite mai ușor și în rândul copiilor, mai ales din cauza faptului că nu există un vaccin împotriva coronavirusului pentru aceștia.

”Nu de teamă, dar suntem îngrijorați. Luăm în calcul că ar putea să fie. Nu mai e noua tulpină, e o tulpină care e în Marea Britanie și a ajuns cam peste tot în Europa, și este doar o confirmare că a ajuns și în România. Era vorba doar de timp.

E foarte important de știut că măsurile sunt aceleași măsuri de protecție, nu e nimic diferit. E o variantă de virus care se transmite mai ușor, dar nu e mai agresivă, nu e mai virulentă, nu mă aștept să am mai multe forme severe.

Pentru a putea confirma, într-adevăr,  nu sunt testele uzuale. E vorba de secvențierea genelor virale, lucruri se fac când se aprofundeaza. Deci nu oricine va ajunge la spital, se va face și secvențierea. Cu siguranță că nu! E important să ne lamurim că a ajuns tulpina la noi, lucru pe care îl știm, care are un impact mai mare, și atunci se pot face acest teste”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu pentru Antena 3.

Din păcate, nimeni nu poate face diferența între cele două tipuri de virus fără  teste.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

24 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

54 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică