Cercetărorii s-au sucit: carbohidrații nu mai sunt așa de periculoși! Ba chiar reduc greutatea și riscul de diabet

În timp ce carbohidrații sunt adesea defăimați, eliminarea lor completă nu este ideală pentru o sănătate totală în majoritatea cazurilor. La urma urmei, cercetările au arătat că cerealele integrale pot oferi protecție împotriva anumitor boli!

Acum, noi cercetări sugerează că un anumit grup de carbohidrați poate susține efectiv eforturile de scădere în greutate și sensibilitatea la insulină. O anumită categorie a acestor carbohidrați au cel mai mare impact.

Carbohidrați „buni”, carbohidrați „răi”

Un grup de carbohidrați despre care se crede că exacerba unele probleme legate de intestin și poate împiedica pierderea în greutate este cunoscut sub numele de FODMAP. FODMAP înseamnă „oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile”, conform Clinicii Cleveland. Mai simplu spus, FODMAP-urile sunt descrise ca alimente care fermentează în colon.

Clinica Cleveland explică că alimentele bogate în FODMAP sunt  în general considerate ca fiind „sănătoase” și includ:

  • conopida,
  • merele,
  • fasolea,
  • lintea,
  • fisticul,
  • iaurtul,
  • sparanghelul,
  • usturoiul.

Alimentele cu conținut scăzut de FODMAP cuprind o listă nuanțată similar, cum ar fi:

  • vinetele,
  • ouăle,
  • pepenele galben,
  • nucile.

În timp ce unii experți sfătuiesc că persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) sau probleme cu stomacul ar trebui să evite alimentele bogate în FODMAP, un nou studiu sugerează că acest lucru ar putea să nu fie aplicabil celor fără aceste boli gastrointestinale cronice.

De fapt, o echipă de cercetători medicali din China a descoperit că evitarea acestor alimente ar putea fi o greșeală, în special pentru persoanele aflate într-o stare de pre-diabet, care se confruntă cu probleme de sensibilitate la insulină sau care se confruntă cu afecțiuni supraponderale.

Acest lucru se datorează faptului că grupul FODMAP include multe alimente sănătoase, dintre care unele sunt bogate în fibre benefice și probiotice care pot ajuta la promovarea pierderii în greutate.

Carbohidrații care reduc riscul de diabet și greutatea

Studiul, publicat în revista Nutrients, a investigat rolul acestor alimente la persoanele cu pre-diabet. Prediabetul este o afecțiune care indică modificări metabolice și alte modificări fiziologice care ar putea duce la diabet de tip 2.

Spre deosebire de practica obișnuită de a evita aceste alimente, studiul a sugerat că persoanele prediabetice ar trebui să ia în considerare adăugarea anumitor carbohidrați în dieta lor pentru a preveni apariția bolii.

Alimentele specifice incluse în dieta FODMAP, adesea evitate de unii, au arătat potențialul de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză, ajutând, de asemenea, la pierderea în greutate.

Studiul a implicat 177 de participanți cu o vârstă medie de 60 de ani. Au fost diagnosticați cu toleranță redusă la glucoză, ceea ce este un indiciu al prediabetului. Toți participanții au fost de altfel relativ sănătoși, fără antecedente de medicamente pentru diabet sau slăbire. Folosind un raport privind dieta de trei zile și alte valori, echipa de cercetare a evaluat aportul alimentar tipic al subiecților și l-a corelat cu compoziția lor corporală, sensibilitatea la insulină și alți markeri.

Descoperirile au sugerat că persoanele pre-diabetice fără IBS sau probleme digestive ar trebui să ia în considerare încorporarea carbohidraților fermentabili în dieta lor.

Cei cu niveluri mai ridicate ale acestor carbohidrați au avut, în general, un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei care consumă un nivel scăzut de FODMAP, iar cea mai puternică corelație între sensibilitatea la insulină și pierderea în greutate a fost legată de un subset specific de FODMAP – și anume, galactooligozaharide.

Alimente cu galactooligozaharide

Exemple de alimente cu conținut ridicat de galactooligozaharide includ:

  • năut
  • linte
  • caju
  • fistic
  • brocoli
  • Varză de Bruxelles

În mod impresionant, avantajele pentru sănătate ale acestor alimente au persistat indiferent de nivelul de efort al participanților, nutrienții totali consumați sau aportul de fibre. De remarcat este faptul că un aport zilnic de fibre de 16 grame sau mai mult este corelat cu o greutate mai sănătoasă și cazuri mai mici de obezitate.

Cercetătorii au descoperit că procesul de fermentație din organism a dus la producerea de acizi grași cu lanț scurt, contribuind la crearea de substanțe asociate cu senzația de sațietate și sațietate, cum ar fi GLP-1.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

8 minute ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

38 de minute ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

o oră ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

2 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

2 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

3 ore ago

Citeste si: