Sari la conținut

Unde duce consumul crescut de carbohidrați. Vezi care este cel mai mare risc

Carbohidrati
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Carbohidrații care reduc riscul de diabet și greutatea

Unde duce consumul crescut de carbohidrați. Un studiu de amploare realizat de The British Medical Journal, timp de 24 de ani, pe aproximativ 140.000 de oameni, oferă răspunsuri definitive la întrebarea „Care carbohidrați nu măresc greutatea corporală?”

Potrivit rezultatelor studiului în cauză, consumul crescut de fibre, cereale integrale, fructe și legume fără amidon a fost asociat cu o creștere mai mică în greutate, ceea ce pentru unii dintre participanții la studiu a dus la pierderea în greutate.

Autorul blogului „Gândirea științifică și critică” a publicat rezultatele studiului pe un cont de socializare.

Alegeri mai sănătoase în ceea ce privește carbohidrații

„Alegeri mai sănătoase în ceea ce privește carbohidrații consumați (alimente de bună calitate, sănătoase) au un impact uriaș asupra greutății noastre și asupra sănătății noastre generale”. 

carbohidrați
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prima concluzie a cercetătorilor

„Principala concluzie la care au ajuns cercetătorii este că consumul crescut de cereale procesate (grâu – făină), legume cu amidon (în principal cartofi), băuturi îndulcite și produse zaharoase este asociat cu o creștere accelerată a masei corporale pe o perioadă lungă de timp.

Pe de altă parte, consumul crescut de fibre, cereale integrale, fructe și legume fără amidon a fost asociat cu o creștere mai mică a masei corporale (pentru unele dintre persoanele din eșantionul reprezentativ, acest lucru s-a tradus în pierderea în greutate). Aceste observații sunt rezultatul observațiilor făcute pe parcursul a 24 de ani și a unui eșantion reprezentativ de 136.432 de persoane”, este mesajul postat pe Facebook.

Studiul în sine a fost realizat prin consumul controlat de diferite tipuri de alimente cu carbohidrați – cu 100 de grame mai mult pe zi. Acesta este modul în care oamenii de știință au reușit să înțeleagă că aportul crescut de carbohidrați „bune” și „răi” duce într-adevăr și cu siguranță la o schimbare a greutății.

Consumul de produse din cereale integrale

„Pentru fiecare 100 de grame pe zi de consum crescut de amidon sau de zaharuri adăugate, oamenii au câștigat în medie cu 1,5 kg, în patru ani. La fiecare 10 grame pe zi, un consum crescut de fibre a fost asociat cu 0,4 kg mai mult, o mică creștere în greutate.
Consumul de produse din cereale integrale (cu 100 de grame pe zi mai mult) a fost asociat cu o creștere în greutate cu 0,4 kg mai mică. Un consum mai mare de fructe (cu 100 de grame pe zi mai mult) a fost asociat cu o creștere în greutate cu 1,6 kg mai mică.

Așadar, consumul de legume fără amidon (broccoli, morcovi, spanac și altele – cu 100 g pe zi mai mult) duc la o scădere de 3 kg ,” mai scrie autorul blogului pe un cont de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel