Categories: Ştiri sănătate

Cercetătorii au găsit metoda prin care pot opri transmiterea bolii Lyme prin intermediul căpușelor

Oamenii de ştiinţă din Canada au reuşit să dezvolte un vaccin care previne infectarea cu Borrelia afzelii, Borrelia burgdorferi și Borrelia mayonii, bacteriile care cauzează boala Lyme. Astfel, cercetătorii au reuşit ca prin injectarea vaccinului la un animal gazdă să împiedice căpușele să răspândească boala.

În lucrarea publicată în revista Microbiome şi citată de 360medical.ro, grupul de cercetători de la Laboratorul pentru sănătatea animalelor din Quebec (Canada), care lucrează cu cercetători de la Academia Cehă de Științe, de la Nature Research Centre și de la Universitatea din Guelph (Canada) au modificat genetic un tip inofensiv de bacterie care provoacă un răspuns al anticorpilor la o gazdă, cum ar fi un șoarece sau o persoană.

Tipul de anticorp produs a fost conceput pentru a forța modificări ale microbiotei unei căpușe, făcându-l neospitalier pentru a găzdui bacteriile care cauzează boala Lyme.

Bacteria modificată, sub forma unui vaccin, a fost apoi injectată într-un șoarece de test, provocând o infecție inofensivă. Atunci când o căpușă a străpuns pielea modelului de test, anticorpii au fost transferați căpușei, ceea ce a împiedicat-o să găzduiască bacteria dăunătoare și să infecteze altă gazdă.

Astfel, dacă vaccinul ar fi administrat oamenilor, animalelor de fermă sau chiar animalelor de companie aceștia nu ar fi protejați împotriva bolii Lyme, în schimb, acesta ar servi ca mijloc de prevenire a infectării altora prin reducerea numărului de căpușe infectate.

Ideea care stă la baza acestei abordări este că, dacă un număr suficient de persoane, animale de fermă și animale de companie sunt vaccinate, numărul căpușelor dintr-o anumită zonă purtătoare ale bacteriei care provoacă boala Lyme ar fi diminuat, protejând populația umană în ansamblu, au explicat autorii.

Cercetătorii sugerează că un astfel de vaccin s-ar putea dovedi a fi un mijloc eficient de reducere a bolii Lyme în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe infectate.

De unde vine Lyme, boala cu 1.000 de feţe

În 1982, microbiologul american de origine elvețiană Willy Burgdorfer a reușit să identifice o spirochetă dintr-o specie de căpușe care se dovedea a fi implicată într-o misterioasă epidemie ce afectase populația orașului Lyme, din statul american Connecticut, în 1975.

Potrivit portalului lymediagnostic.ro, această spirochetă a dobândit numele de Borrelia burgdorferii sensu stricto, iar afecțiunea generată de ea a căpătat numele de Lyme Desease (LD).

Deși în orașul Lyme populația a fost afectată în special de fenomene cutanate (petesi, erithrema) și articulare (poliartrită, spondilită, sacroileită), noțiunea de Lyme nu se limitează doar la descrierea de artroborelioză, ci include pe lângă fenomenele autoimune și pe cele neurologice.

Până în 1975, boala era denumită menigopolineurita mușcăturii de căpușă, sindromul Garin-Bujadoux sau boala lui Afzelius, iar ulterior a devenit cunoscută sub numele de Lyme Desease (Boala Lyme), borelioza Lyme sau borelioză.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

6 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

7 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

7 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

8 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

8 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

9 ore ago

Citeste si: