Categories: Expertul zilei

Cheaguri de sânge: tu cum dormi? O poziție de somn poate crește riscul de tromboză venoasă profundă

Cea mai presantă îngrijorare cu cheagurile de sânge este riscul ca acestea să ajungă la plămâni, întrucât ucid sute de mii de oameni în fiecare an. Problema de sănătate este larg înțeleasă ca rezultat al comportamentului sedentar. Cu toate acestea, unele poziții de somn pot crește și riscul complicației.

Modul în care un cheag de sânge afectează corpul este de obicei determinat de locația sa, dar, în general, tinde să fie inofensiv atâta timp cât nu se mișcă. Majoritatea cheagurilor de sânge se formează de obicei în venele piciorului, pelvisului și uneori ale brațelor, ceea ce este denumit din punct de vedere medical tromboză venoasă profundă. Anumite poziții de dormit pot duce la formarea de cheaguri riscante.

Corpul stă de obicei întins orizontal în pat, așa că rareori există suficient flux de sânge cu impact gradient către membre.

Când cineva doarme drept, pot apărea probleme dacă fluxul sanguin este împiedicat.

Harvard Health scrie: „Dormitul stând într-un scaun reclinabil […] ar putea în unele cazuri să crească riscul de tromboză venoasă profundă”.

Un cheag de sânge la un membru poate apărea dacă brațele sau picioarele sunt ambele îndoite și nemișcate ore întregi.

„Dar cu condiția să fiți confortabil și să vă puteți înclina ușor pe spate, ar trebui să existe puține riscuri de a dormi în poziție verticală, presupunând că nu interferează cu capacitatea dumneavoastră de a dormi bine.”

Cu toate acestea, dormitul în poziție verticală nu este singura poziție de dormit cu riscuri pentru sănătate.

Potrivit experților de la Clinica Mayo, dormitul pe spate poate face ca limba și maxilarul să se încline, înghesuind căile respiratorii.

Acest lucru poate crea scena pentru apneea în somn, care, la rândul său, ar putea duce la probleme grave care implică inima.

Organismul de sănătate adaugă: „Apneea obstructivă în somn ar putea crește, de asemenea, riscul de atac de cord recurent, accident vascular cerebral și bătăi anormale ale inimii”.

Există unele dovezi că somnul pe partea stângă a corpului poate afecta și semnalele electrice ale organului.

Cu toate acestea, Monica Wassermann, director medical la Oliolusso, a adăugat: „Nu există suficiente dovezi care să susțină ideea că somnul pe partea stângă poate crește riscul de atacuri de cord sau tulburări, în special la persoanele cu o inimă sănătoasă.

Singurele riscuri cunoscute de a dormi pe partea stângă ar putea fi experimentate la persoanele cu tulburări cardiace predominante și ar putea include durere, modificări ale activității ECG pe măsură ce curenții sau semnalele electrice sunt întrerupte, dificultăți de respirație și disconfort.”

Somnul pe partea stângă poate declanșa modificări sau deplasări ale mișcărilor inimii, dar nu s-a dovedit că crește riscurile de atacuri de cord.”

Expertul a adăugat: „Nu există alte poziții de dormit asociate cu riscul de atac de cord, deși somnul pe partea dreaptă poate exercita presiune asupra venei cave, provocând disconfort”.

În plus, femeilor însărcinate li se recomandă uneori să doarmă pe partea stângă a corpului și să evite să doarmă pe spate pentru a ușura presiunea asupra uterului, care este un factor de risc cunoscut pentru tromboza venoasă profundă.

Recent Posts

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

20 de minute ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură firmă întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

50 de minute ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

o oră ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

2 ore ago

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

2 ore ago

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

3 ore ago

Citeste si: