duminică, noiembrie 27, 2022

Tulburările de somn sunt mai frecvente decât ne-am putea imagina, și au efecte foarte grave asupra calității vieții persoanelor care suferă de acestea.

Din fericire, odată detectate, multe dintre ele pot fi tratate. Partea dificilă, pe de altă parte, este de obicei primul pas: faptul că cuplul sau familia sunt capabili să identifice aceste probleme poate fi decisiv în a le putea face față.

Te-ar mai interesa: Prezentator TV, diagnosticat cu cancer terminal: C...

Ce este apneea în somn?

Sindromul de apnee-hipopnee în somn, sau sindromul de apnee obstructivă în somn, este o tulburare de respirație în somn constând în episoade de obstrucție a căilor aeriene superioare în timpul somnului. Adică, pentru o perioadă scurtă de timp, fluxul respirator al persoanei afectate este întrerupt sau redus considerabil.

Aceste pauze durează câteva secunde sau chiar câteva minute, după care se restabilește respirația normală: episoadele apar însă între 5 și 30 de ori pe oră.

Este o problemă care are un impact foarte negativ asupra calității odihnei pacienților afectați, deci poate avea un impact mare asupra vieții de zi cu zi și un impact negativ la nivel psihologic, biologic și socio-laboral.

Te-ar mai interesa: Ceai pentru vezica hiperactivă. Nu are nicio contr...

Cauzele tulburării pot fi variate. În apneele obstructive, există o relaxare a mușchilor gâtului care determină închiderea căilor respiratorii. Creierul, detectând acest lucru, trezește pentru scurt timp persoana pentru a le putea deschide; cu toate acestea, această trezire nu este adesea amintită.

În cele centrale, dimpotrivă, creierul este cel care nu mai trimite semnale către mușchii respiratori.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău când bei vin fiert. 5...


Care sunt simptomele?

În orice caz, principalele semne ale apneei în somn sunt episoadele de încetare a respirației în timpul somnului (depistate de o altă persoană), sforăitul puternic (care apare la reluarea respirației), respirația șuierătoare în timpul somnului, uscăciunea gurii la trezire, durerile de cap matinale, insomnia și hipersomnie în timpul zilei (somnolență excesivă).

Apneea în somn poate provoca, de asemenea, alte simptome de diferite tipuri, cum ar fi probleme de concentrare, iritabilitate, oboseală, modificări ale dispoziției, scăderea libidoului, depresie, hipertensiune arterială și probleme cardiace, diabet de tip 2, sindrom metabolic, complicații la anestezie sau medicamente sedative sau hepatice.

Te-ar mai interesa: Rugăciuni puternice către Sfântul Andrei. Te ocrot...

Apneea poate afecta negativ și oamenii din jurul nostru: de exemplu, persoanele care împart patul cu cineva afectat de apnee în somn ar putea întâmpina dificultăți de odihnă din cauza sforăitului.

Cum este tratat?

În cazurile mai ușoare de apnee în somn, simpla adoptare a unei serii de obiceiuri (evitați să dormiți pe spate, slăbiți, evitați fumatul…) poate duce la o îmbunătățire semnificativă).

Te-ar mai interesa: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei. Vei fi ur...

În cazuri mai severe, poate fi necesar să se recurgă la opțiuni precum presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (o tehnică care implică plasarea unui aparat care presează aerul împotriva căilor respiratorii, menținându-le deschise), dispozitive orale (asemănătoare cu atelele, deschiderea căilor prin deplasarea pozitiei maxilarului), administrarea de oxigen in timpul somnului sau chiar diverse alternative chirurgicale in functie de tipul de apnee si de caracteristicile cazului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private