Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loma Linda a scos la iveală că există o legătură între tipul dietei şi greutatea corporală, vegetarienii având un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât carnivorii. Interesant e că cercetătorii au observat această asociere, chair dacă ambele grupuri (vegetarienii şi carnivorii) consumau acelaşi număr de calorii.
Studiul publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics se bazează pe date provenite de la cinci gruupuri de oameni: carnivori, semi-vegetarieni (consumă carne ocazional), pesco-vegetarieni (vegetarieni caremănâncă şi peşte), ovo-lacto-vegetarieni (vegetarieni care conumă lactate) şi vegani ( care nu consumă produse de origine animală). Informaţiile au fost colectate în perioada 2002-2007 de la 71.75 femei şi bărbaţi.
Aportul aloric a fost la fel pentru toate cele cinci grupuri- aproximativ 2.000 de calorii pe zi – excepție făcând semi – vegetarienii , care au consumat 1707 de calorii pe zi .
Cercetatorii au descoperit că media IMC-ului a fost mai mică în rândul veganilor , în timp ce media cea mai mare a IMC-ului a fost a celor care consumă carne .
Concentrându-se în special pe problema obezităţii, cercetătorii au descoperit că vegetarienii au avut cel mai mic procent de obezi – doar 9,4% – în timp ce consumatorii de carne au avut cel mai mare procent obezi – 33,3% . Aproximativ 24% din semi – vegetarieni erau obezi , 17,9% din pesco – vegetarieni erau obezi şi 16,7% din ovo-lacto-vegetarieni erau obezi .
Chiar dacă aportul de calorii a fost similar pentru toate grupurile, au existat diferențe în cazul tipurilor de nutrienți consumaţi. Consumatorii de carne a avut cel mai mic aport de proteine vegetale, beta-caroten, fibre şi magneziu precum și cel mai mare aport de acizi graşi.
Desigur, dieta nu este singurul factor care influenţează greutatea corporală – studiul nu a examinat și alți factori, cum ar fi mişcarea sau statutul socio-economic . Acesta a aratat doar o asociere între modele de alimentație și greutate nu o relație cauză -efect
Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Ouăle sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate în…
Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…
Ce pot mânca de Paște cei diagnosticați cu diabet. Un medic spune că „se pot…
Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…
Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…
Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l…