Combinațiile perfecte de alimente care te ajută să tratezi mai multe boli

Alimentele proaspete și neprocesate sunt o adevărată comoară pentru sănătatea noastră. Deși toate au beneficii, există anumite alimente care au mult mai multe proprietăți pentru organism.

Acest termen este denumit, de fapt, sinergie. Mihaela Bilic, nutriționist, numește combinația perfectă dintre alimente o sinergie deoarece acestea îmbină cele mai bune proprietăți pentru a oferi sănătate organismului, în doar câteva minute.

„SINERGIE
Un termen care definește efectul cumulativ pe care îl au mai multe elemente când sunt puse împreună, față de situația în care acționează individual. Și în cazul alimentelor există sinergia nutrițională. Înseamnă că efectele benefice a mai multor ingrediente consumate în același timp sunt superioare. Decât luate separat.

Spre deosebire de suplimente, care conțin un singur principiu activ, majoritatea alimentelor conțin mai mulți nutrienti care se completează și se potențează. Sinergia face ca alimentul să fie mai eficient decât suplimentul. Și tot sinergia intră în acțiune atunci când combinăm mai multe alimente între ele. A mânca sănătos înseamnă să asociezi ingredientele! Tradițiile culinare și obiceiurile în materie de gătit se bazează pe sinergia nutrițională”, explică Mihaela Bilic, nutriționist, pe o rețea de socializare.

Combinațiile care aduc cele mai mari beneficii

„Sinergia antiinflamatorie: curcuma + piperină+ bromelaină

Curcuma este un condiment de culoare galbenă ce conține curcumină, folosită de secole în medicina tradițională chineză. Efectele ei miraculoase sunt multiple: previne cancerul, ameliorează bolile inflamatorii și digestive, reglează colesterolul și glicemia. Singura problemă: curcumina traversează greu bariera intestinală. Pentru a facilita absorția și a crește biodisponibilitatea se folosește o asociere sinergică: bromelaina, o enzimă prezentă în ananasul proaspăt și piperina, un alcaloid din piperul negru. Cele 2 substanțe cresc activitatea unei proteine intestinale implicată în transportul curcuminei și frânează eliminarea ei prin urină. Această sinergie crește cu peste 2000% efectul curcuminei și permite exploatarea la maximum a potențialului ei antiinflamator.

Sinergia sistemului osos: calciu+ magneziu + vit. D

Chiar dacă luăm suplimente de vit. D, ele nu pot fi metabolizate eficient fără magneziu. Fie că este sintetizată în organism prin expunerea la soare sau este adusă din alimentație, vit. D se activează în prezența magneziului. Fără el moleculele precursoare de vit. D circulă prin organism și nu pot fi folosite.
Sinergia care se stabilește între magneziu și vit. D operează în mai multe direcții: reglarea nivelului de calciu, menținerea sănătății oaselor, prevenirea sindromului metabolic și a bolilor cardiovasculare. Doza optimă de magneziu este de 350-400 mg/zi, însă mai mult de jumătate din populația occidentală are deficit și la aportul de magneziu și la producția de vit. D.
Magneziu potențează mai mult de 600 de enzime diferite și influențează direct nivelul de calciu din organism. Vreți să scăpați de oboseala musculară, să creșteți rezistența oaselor, să reduceți riscul de osteoporoză? Asociați alimentele bogate în vit.D (pește gras, ficat, ou) cu cele bogate în magneziu (cacao, banane. semințe, oleaginoase).

Sinergia inimii: polifenoli + acizi grași omega 3

Polifenolii sunt molecule miraculoase cu efect antioxidant prezente în majoritatea fructelor și legumelor. Sinergia dintre acizii grași omega 3 și polifenoli a fost descoperită și demonstrată cu ajutorul regimului mediteranean. Împreună neutralizează eficient radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire. Prezența de polifenoli în faza de digestie a grăsimilor omega 3 le protejează de oxidare și permite trecerea în circulație a unor molecule de acizi grași cu eficiență crescută.
Vreți să protejați buna funcționare a inimii, să fluidizați circulația sângelui, să reduceți nivelul de trigliceride și hipertensiunea? Combinați alimentele bogate în omega 3 (pește, ouă) cu fructele și legumele bogate în polifenoli (nuci, semințe de in, spanac, avocado, mere, struguri).

Sinergia anti menopauză: FITO estrogeni + prebiotice

În boabele de soia există izoflavone, substanțe vegetale care odată consumate pot mima structura și acțiunea hormonilor estrogeni. Au efecte similare cu ale estrogenului uman: reduc osteoporoza, ameliorează bufeele de căldură din menopauză, scad riscul de cancer de sân și de prostată.
Aceste efecte benefice se intensifică în cazul persoanelelor capabile să transforme izoflavonele în equol, o moleculă cu eficiență crescută. Activarea are loc în tubul digestiv și depinde de compoziția florei intestinale. Un consum optim de alimente cu efect prebiotic și suplimentele cu FOS (fructo oligozaharide) asigură o microbiotă capabilă să potențeze fitoestrogenii din plante. Amidonul din paste făinoase, cartofi și orez, alături de fibrele din legume și cereale activează și completează produsele din soia.

Concluzia? Sănătatea înseamnă diversitate, asocieri alimentare și sinergii nutriționale!”, a mai spus nutriționistul.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică