Sari la conținut

Ce sunt polifenolii? Beneficii și surse de polifenoli. Specialist: „Oferă protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și anumitor tipuri de cancer”

Polifenolii sunt o categorie de micronutrienți cu un puternic efect antioxidant, luptând împotriva radicalilor liberi dăunători pentru organism. De asemenea, polifenolii pot reduce în mod semnificativ riscul unor afecțiuni grave precum cancerul, osteoporoza și formarea cheagurilor de sânge.

Aceștia se găsesc în plante, fiind prezenți în alimente precum ceaiul, fructele, legumele, uleiul de măsline și ciocolata.

Polifenolii au o serie de beneficii pentru sănătatea organismului nostru. Datorită proprietăților antioxidante, polifenolii luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la diminuarea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni grave. Iată câteva dintre beneficiile polifenolilor:

  • efect antiinflamator
  • proprietăți anti-cancer
  • reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge
  • reglează nivelul de glucoză din sânge
  • reduc riscul de osteoporoză

Beneficii și surse de polifenoli

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce pot face polifenolii pentru organismul tău și, de asemenea, care sunt cele mai bune surse naturale.

„Polifenolii sunt un tip de compuși vegetali care oferă diverse beneficii sănătății umane, de la o digestie mai bună și un creier mai activ, până la protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și anumitor tipuri de cancer.
Mai toată lumea a auzit că ceaiul, vinul și ciocolata neagră conțin polifenoli, dar în această postare îți ofer o listă de produse naturale în care îi găsești în cantități mari.

Polifenolii sunt o clasă de fitochimicale biologic active care se găsesc exclusiv în plante și au un rol defensiv care modulează inflamația și căile metabolice, protejând în același timp microbiomul intestinal.

Microbiomul intestinal joacă un rol semnificativ în sănătatea noastră, iar alimentația este considerată unul dintre factorii esențiali în modularea funcționalității, integrității și compoziției.

Adesea ne gândim la aceste substanțe fitochimice ca la ceea ce conferă fructelor, legumelor, ierburilor și condimentelor culoarea lor vibrantă. Unele dintre acestea includ:

  • Apigenină și luteolină: pătrunjel, cimbru, țelină
  • Quercetină și kaempferol: ceapă, capere, mere
  • Mnaringenin și hesperidin: citrice și prune uscate
  • Catechine (EGCG și epicatechin): ceai, cacao, vin roșu
  • Antocianidine (cianidină și malvidină): cireșe, struguri, fructe de pădure

Polifenolii au beneficii antioxidante, imunomodulatoare și vasodilatatoare care susțin sănătatea cardiometabolică”, scrie Patricia Rusu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.