Categories: Ştiri sănătate

Concluzia premierului Cîțu după incendiul de la Matei Balș:„Nu putem construi peste noapte spitale şi şcoli!”

În ultima săptămână, România a fost cuprinsă de o serie de evenimente neplăcute: ard spitale și pacienții sunt victimele colaterale a sistemului. Cu ocazia incendiului de la Matei Balș de săptămâna trecută, premierul Cîțu ne-a asigurat că se vor găsi răspunzătorii pentru că „nimeni nu este mai presus de lege”.

„Este prea rapid să putem veni cu concluzii. Am cerut informaţii referitoare la căldură (în spital, n.r.). Știm foarte bine că au fost probleme cu furnizarea agentului termic pentru acea zonă la începutul anului. Nu știu dacă s-au rezolvat. Vom vedea exact care au fost parametrii în care a fost furnizat agentul termic. Este o anchetă în curs de desfășurare.

Pe mine mă interesează cel mai mult să vedem ce s-a făcut după tragedia de la Piatra Neamț, pentru că a existat o anchetă, au existat mai multe rapoarte, a existat un plan de măsuri și vreau să văd dacă au fost implementate. Pentru ceea ce s-a întâmplat la Matei Balș vom avea niște concluzii și vom putea lua și alte măsuri (…)

Vorbeam cu domnul Tătaru (Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății – n.r.), sunt câteva rapoarte care deja existau și trebuie să mă uit peste ele. Au fost trimise la Ministerul Sănătății.

Aș vrea să știu ce măsuri s-au implementat din acele rapoarte până acum. Situația este încă sub analiză și atunci când vom avea o concluzie vom veni cu ea. Am spus foarte clar că nimeni nu este mai presus de lege și dacă găsim că dacă cineva este vinovat, va trebui să răspundă”, a declarat prim-ministrul.

Florin Cîţu: Deschiderea şcolilor se decide marţi. Nu putem construi peste noapte şcoli şi spitale

„Mâine (marţi, n.r.) vom avea informaţiile şi vom lua decizia împreună cu președintele Klaus Iohannis.. Suntem oarecum pe un platou, situaţia în ultimele două săptămâni nici nu s-a îmbunătăţit, nici nu s-a înrăutăţit semnificativ (…) Aici am avut o discuție cu ministrul Educației. Nu poți să construiești pe noapte nici spitale, nici școli, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că putem funcționa în siguranță cu ceea ce avem în acest moment (…)

Bugetul pe 2021 întârzie puțin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important și nu dau înapoi de la acest lucru. Subvențiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme.

Florin Cîţu: Niciun ban nu merge în sectorul public fără plan de reforme

Am spus foarte clar: nu se duce niciun ban către sector dacă nu văd aceste reforme. Miniştrii trebuie să vină cu plan de reducere de cheltuieli până la adoptarea bugetului. Dacă nu vin, vom forța aceste reforme prin limitele din buget. 2021 este anul reformelor. Anul trecut s-au dus 110 miliarde pe cheltuieli de personal, dar trebuie văzut dacă există şi performanţă. Sunt foarte mulți bani care se duc în sănătate. 65 de miliarde în sănătate, numai anul trecut.

Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care au doar pierderi și vor câștiga doar șmecherii. (…) Întârzie puțin bugetul, adică nu o să fie adoptat marţi, în ședința de guvern, ci săptămâna viitoare”, a adăugat Florin Cîţu.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

24 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

53 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică