Categories: Ştiri sănătate

Condimentul minune care alungă insomnia. Are un puternic efect hipnotic

Bogat în antioxidanţi, acest condiment este folosit în scopuri medicinale încă din secolul al VII-lea i.Hr., iar cercetările arată că are un puternic efect neuroprotector. De asemenea, experţii susţin că acţionează ca un veritabil somnifer natural.

Astfel, condimentul cunoscut drept „aurul roșu” are efecte uimitoare în ceea ce privește îmbunătățirea calității somnului.

Este vorba despre şofran, o plantă din care se extrage unul dintre cele mai scumpe condimente, considerat o minune în bucătărie, dar și în domeniul medical. Acesta este bogat în substanțe antiinflamatorii și antioxidante, iar studiile au arătat că un consum regulat poate contribui la reducerea inflamației.

Oamenii de știință au sugerat că șofranul poate contribui la îmbunătățirea somnului, prin creșterea nivelului de melatonină și prin faptul că acționează asupra anumitor receptori din creier pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Combate depresia

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele șofranului asupra somnului. Totodată, oamenii de știință au descoperit că șofranul poate fi de mare ajutor în lupta cu depresia.

De asemenea, o analiză a 19 studii a arătat că tratamentele pe bază de șofran au redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge, precum și nivelurile de colesterol total și de colesterol LDL, în comparație cu tratamentele de control, conform sursei citate de antena3.ro.

Șofranul este un condiment care oferă o aromă deosebită preparatelor, fiind ideal alături de pește, carne de pui, orez, paste sau chiar prăjituri.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ca supliment alimentar, şofranul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrat pe cale orală timp de până la şase săptămâni.

Previne tulburările sistemului nervos

Antioxidanții din șofran pot juca un rol în protejarea organismului de afecțiunile care afectează sistemul nervos. Cercetări efectuate în 2015 1 au demonstrat că unii compuși din șofran, precum crocinul, par să reducă inflamația și deteriorarea oxidativă a creierului, ceea ce poate duce la efecte benefice.

Șofranul ar putea ajuta și în cazul bolii Alzheimer, datorită proprietăților sale de îmbunătățire a memoriei, cât și datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii.

În cadrul cercetării, persoanele cu Alzheimer ușor până la moderat care au luat șofran timp de 22 de săptămâni au avut îmbunătățiri cognitive care au fost comparabile cu cele ale persoanelor care au luat medicamentul donepezil și, de asemenea, au prezentat mai puține efecte secundare.

Recent Posts

Ce sume de bani mai încasează ucrainenii refugiați din România, de la 1 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească

După începerea războiului în februarie 2022, ucrainenii au fost nevoiți să fugă din calea bombardamentelor.…

16 minute ago

Grăsimea de pe brațe ar putea prezice riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, la persoanele de peste 50 de ani

Măsurarea masei totale de grăsime din brațe ar putea ajuta la prezicerea riscului de fracturi…

45 de minute ago

Medici experți avertizează: Dacă observați aceste simptome, ar putea fi noua variantă COVID

Noua variantă COVID este KP.2, iar experții spun că este cea mai proeminentă tulpină la…

o oră ago

Semnal de alarmă tras de medicii dermatologi: numărul bolnavilor de cancer de piele este în creştere

Medicii dermatologi atrag atenția că din cauza modificărilor climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia,…

2 ore ago

Alina Bădic, previziuni pentru săptămâna 12- 18 mai. „O perioadă plină de încercări”. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

Pentru săptămâna 12-18 mai, Alina Bădic vine cu vești minunate pentru Berbeci și Fecioare, care…

2 ore ago

Ce pensie și indemnizație primește un erou al Revoluției din 1989. Peste 12.800 de români încasează o indemnizație specială

Zilele acestea, Casa Națională de Pensii Publice a oferit informații cu privire la pensia primită…

3 ore ago

Citeste si: