Conjunctivita: ce este si cum se manifesta?

Ochiul este format din mai multe elemente situate in planuri superficiale, dar si profunde. Conjunctiva este o membrana subtire, transparenta si bine vasculariata, care se afla in exteriorul globului ocular si se prelungeste pana pe fata interna a pleoapelor.

Din cauza pozitiei sale, conjunctiva intra in contact direct cu agenti nocivi externi. Bineinteles ca ochiul detine un set de mecanisme protective, de exemplu secretia lacrimilor, care contin substante bactericide.

Atunci cand acestea sunt depasite apare conjunctivita, inflamatia conjunctivei avand cauze bacteriene, virale sau alergice.

Simptomele uzuale in caz de conjunctivita

Cele mai frecvente simptome in caz de conjunctivita sunt hiperemie (roseata) oculara, senzatie de mancarime locala, disconfort ocular, senzatie de corp strain, secretie conjunctivala, care formeaza o crusta in timpul somnului si impiedica pacientul sa deschida pleoapa cand se trezeste.

Medicul oftalmolog observa dilatarea vaselor sangvine prezente la nivelul stratului conjunctival si tendinta de producere excesiva de lacrimi. Simptomatologia nu este specifica si multe afectiuni din sfera oftalmologica se pot prezenta aproximativ asemanator. De aceea, este importanta consultatia realizata la sectia de oftalmologie.

Cauzele conjunctivitei si modul in care aceasta se manifesta

Exista multiple cauze de aparitie. Conjunctivita virala este determinata in general de adenovirusuri, dar au aparut si cazuri in urma infectarii cu virusul herpetic sau chiar si coronavirusuri.

Afectiunea poate fi insotita de afectarea tractului respirator superior, prin simptome precum durerea in gat, congestie nazala, stranut, tuse. Igiena precara a lentilelor de contact favorizeaza, la randul ei, dezvoltarea conjunctivitei bacteriene.

Recomandari de la Directia de Sanatate Publica

Ambele entitati patologice sunt deosebit de contagioase. Pacientii se pot infecta prin contact direct cu secretiile conjunctivale sau chiar si prin contact indirect.

Directia de Sanatate Publica recomanda o serie de sfaturi pentru prevenirea transmiterii afectiunii: spalarea frecventa a mainilor si evitarea contacului cu ochii, schimbarea regulata a fetei de perna si a prsopului de fata, purtarea ochelarilor de inot atunci cand inotam in piscina, cu capul scufundat in apa, scaldarea in locuri special amenajate si autorizate, dar si evitarea imprumutarii obietelor cosmetice si a celor de igiena personala.

Conjunctivita alergica apare in urma contactului cu substantele alergene. Se activeaza raspunsul imun, care produce imoglobulina E, un anticorp care declanseaza producerea de histamina. Pe langa afectarea conjunctivala, reactia alergica poate fi prezenta si la nivelul mucoasei nazale (rinita alergica).

Consultul la oftalmologie, decisiv pentru un diagnostic corect

Pentru stabilirea diagnosticului va recomandam sa va adresati sectiei de oftalmologie. Medicul observa simptomele, efectuaza examen clinic si integreaza informatiile intr-un context personalizat pentru fiecare pacient. Pentru a stabili cauza exacta se poate examina secretia conjunctivala.

Tratamentul are ca obiectiv principal ameliorarea simptomatologiei. Pentru pacientii care poarta lentile de contact se recomanda sa inceteze folosirea lor pana la vindecarea completa. Se recomanda utilizarea picaturilor artificiale, aplicarea compreselor cu apa rece si administrarea de antibiotic sub forma de picaturi sau unguent.

Daca se suspecteaza etiologia virala, medicul poate recomanda terapie farmacologica antivirala. In ceea ce priveste conjunctivita alergica, se recomandata identificarea factorului alergic si utilizarea antihistaminicelor si a corticosteroizilor.

Echipa noastra va recomanda sa respectati sfaturile de prevenire oferite de Directia de Sanatate Publica si sa va adresati medicului, daca suspectati prezenta conjunctivitei in viata dumneavoastra. Cu ajutorul videoconferintei online de pe platforma noastra beneficiati de sfaturi medicale instante, chiar din confortul propriului camin.

 

Surse: https://www.mayoclinic.org/

https://www.aspms.ro/

https://www.cdt-babes.ro/

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

7 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

8 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

8 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

9 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

9 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

10 ore ago

Citeste si: