Sari la conținut

Conjunctivita alergică: simptome, cauze și tratament

Conjunctivita alergică este o formă a bolii care apare în anumite perioade ale anului. Mai exact, specialiștii susțin că aceasta apare ca o reacție la diferiți alergeni cum sunt: praf, polen, anumite flori, părul de animale sau chiar alimente. Este necesar stabilirea diagnosticului dar mai ales, a tratamentului. Ambele se realizează de medicul specialist oftalmolog îl cabinet.  

Totodată, medicii spun că nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece primăvara, acest tip de conjunctivită este foarte des întâlnit. De fapt, conjunctivita alergică este cea mai comună formă de alergie oculară care se vindecă și care nu lasă urmări.

Reține: conjunctivita alergică nu este contagioasă! Aceasta nu se transmite, iar acuitatea vizuală va fi neschimbată, după ce pacientul va primi tratament. Cu alte cuvinte, nu este o boală care să ducă la apariția complicațiilor de natură oculară. Dar, trebuie să știi că dacă ai un fond alergic, dacă ai avut și în alți ani astfel de probleme este indicat să stai departe de factorii care declanșează această alergie.

De cele mai multe ori acest tip de conjuctivită apare la persoanele care au un fond alergic, altfel spus au mai multe forme de alergii.

Care sunt simptomele conjunctivitei alergice:

  • ochii devin roșii,
  • pleoapele sunt umflate,
  • lăcrimezi puternic,
  • ai o senzație de mâncărime inconfortabilă,
  • apar secrețiile nazale,
  • sensibilitate la lumină,
  • senzația de arsură în ochi,
  • ai senzația că pur și simplu ți-a intrat ceva în ochi

Diagnosticul poate să fie stabilit în urma controlului doar de medicul specialist oftalmolog.

În ce constă tratamentul?

Cel mai bun tratament este evitarea contactului cu alergenul. Însă, odată apărute simptomele medicul va prescrie antihistaminice, antialergice. Indicat este și să-ți faci niște teste pentru a afla cauza acestei alergii. Ai grijă și nu lua antibiotic fără prescripția medicului specialist. Antibioticele se prescriu, de regulă, pentru conjunctivita bacteriană, nu pentru cea alergică. De asemenea, înainte de a ajunge la medic, ca să poți diminua durerea și disconfortul creat de simptome, poți să pui o compresă rece peste ochiul cu probleme.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: