Sari la conținut

Conjunctivita alergică: simptome, cauze și tratament

Conjunctivita alergică este o formă a bolii care apare în anumite perioade ale anului. Mai exact, specialiștii susțin că aceasta apare ca o reacție la diferiți alergeni cum sunt: praf, polen, anumite flori, părul de animale sau chiar alimente. Este necesar stabilirea diagnosticului dar mai ales, a tratamentului. Ambele se realizează de medicul specialist oftalmolog îl cabinet.  

Totodată, medicii spun că nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece primăvara, acest tip de conjunctivită este foarte des întâlnit. De fapt, conjunctivita alergică este cea mai comună formă de alergie oculară care se vindecă și care nu lasă urmări.

Reține: conjunctivita alergică nu este contagioasă! Aceasta nu se transmite, iar acuitatea vizuală va fi neschimbată, după ce pacientul va primi tratament. Cu alte cuvinte, nu este o boală care să ducă la apariția complicațiilor de natură oculară. Dar, trebuie să știi că dacă ai un fond alergic, dacă ai avut și în alți ani astfel de probleme este indicat să stai departe de factorii care declanșează această alergie.

De cele mai multe ori acest tip de conjuctivită apare la persoanele care au un fond alergic, altfel spus au mai multe forme de alergii.

Care sunt simptomele conjunctivitei alergice:

  • ochii devin roșii,
  • pleoapele sunt umflate,
  • lăcrimezi puternic,
  • ai o senzație de mâncărime inconfortabilă,
  • apar secrețiile nazale,
  • sensibilitate la lumină,
  • senzația de arsură în ochi,
  • ai senzația că pur și simplu ți-a intrat ceva în ochi

Diagnosticul poate să fie stabilit în urma controlului doar de medicul specialist oftalmolog.

În ce constă tratamentul?

Cel mai bun tratament este evitarea contactului cu alergenul. Însă, odată apărute simptomele medicul va prescrie antihistaminice, antialergice. Indicat este și să-ți faci niște teste pentru a afla cauza acestei alergii. Ai grijă și nu lua antibiotic fără prescripția medicului specialist. Antibioticele se prescriu, de regulă, pentru conjunctivita bacteriană, nu pentru cea alergică. De asemenea, înainte de a ajunge la medic, ca să poți diminua durerea și disconfortul creat de simptome, poți să pui o compresă rece peste ochiul cu probleme.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel