Consumul de alcool în diabet. Iată la ce RISCURI te expui!

Consumul de alcool, mai ales dacă nu este moderat, poate avea consecințe grave asupra sănătății. Dacă avem o problemă de sănătate, riscul este și mai mare.

Acest lucru se întâmplă, de exemplu, la persoanele cu diabet, pentru care consumul de băuturi alcoolice poate deveni periculos din mai multe motive: aportul caloric, pentru că poate interveni în medicație și pentru că crește riscul de hipoglicemie.

Cu toate acestea, cu unele măsuri preventive și consumând întotdeauna cu moderatie, riscurile pot fi reduse.

Cum interferează alcoolul cu diabetul?

Consumul de alcool ar trebui să fie moderat la toți oamenii. De fapt, cea mai bună variantă este că nu consumăm alcool. Cu toate acestea, consumarea lui moderată este importantă pentru a minimiza riscurile, lucru care este esențial la persoanele cu diabet, deoarece interferează direct cu nivelul glicemiei și poate fi periculos din diverse motive.

•Crește riscul de hipoglicemie. Alcoolul este metabolizat în ficat. Când bem alcool, ficatul trebuie să-l proceseze și, pentru aceasta, nu mai eliberează glucoză.

Acest lucru poate determina scăderea drastică a nivelului de glucoză din sânge cu riscul de hipoglicemie, mai ales dacă persoana cu diabet se injectează insulină. Acest risc rămâne la câteva ore după consumul de alcool.

De fapt, poate dura până la 36 de ore, după cum indică în acest articol medicul endocrinolog Silvia Marín. În plus, starea de ebrietate face dificilă recunoașterea simptomelor hipoglicemiei unei persoane cu diabet zaharat, iar acest lucru poate determina să ceară ajutor prea târziu.

Pe de altă parte, hipoglicemia cauzată de alcool nu răspunde la glucagon (medicament de urgență în caz de hipoglicemie severă). Dacă persoana devine inconștientă și nu poate absorbi nimic, situația poate deveni foarte periculoasă pentru pacient.

• Poate interfera cu medicamentele și poate face ca acestea să aibă mai mult sau mai puțin efect, indiferent dacă este vorba de insulină sau de medicamente orale.

•Alcoolul este foarte caloric, astfel incat consumul regulat contribuie la cresterea in greutate si la obezitate, care au un impact direct asupra riscului de diabet. De asemenea, caloriile din alcool sunt stocate în ficat sub formă de grăsime, iar grăsimea hepatică face celulele hepatice mai rezistente la insulină.

•Există băuturi, precum berea, care sunt bogate în carbohidrați, iar consumul lor poate contribui la creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Cum să bei alcool mai sigur

Se poate verifica in cateva minute daca exista hiper sau hipoglicemie cu ajutorul unui glucometru.

Cea mai sigură cantitate de alcool pentru persoanele cu diabet este zero, dar dacă decideți să beți alcool, cel mai bine este să faceți acest lucru ținând cont de câteva măsuri de precauție.

•Nu beți niciodată alcool dacă diabetul este dezechilibrat sau necontrolat.

• Nu depăşiţi o băutură pe zi în cazul femeilor şi două în cazul bărbaţilor.

• Consumați de preferință băuturi alcoolice uscate, precum vin roșu, șampanie uscată… și conținut scăzut de alcool. Dacă bei alcool cu ​​mai multă gradare, este indicat să-l amesteci cu băuturi dulci pentru a evita hipoglicemia.

•Nu bea niciodată alcool pe stomacul gol, de preferință însoțește-l cu carbohidrați și bea cu ​​înghițituri mici.

•In special persoanelor cu diabet zaharat de tip 1,se recomandată sa isi monitorizeze diabetul mai des daca urmeaza sa consume alcool. Înainte de a-l lua și până la 24-36 de ore mai târziu și mai ales înainte de a merge la culcare.

•Avertizați persoanele cu care beți despre diabetul dumneavoastră, astfel încât să poată acționa în caz de urgență. Persoanele cu diabet nu ar trebui să bea niciodată singure.

• Nu adormi decât târziu după ce ai băut cu o seară înainte, deoarece, așa cum avertizează Fundația pentru Diabet, crește riscul de hipoglicemie.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

5 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

6 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

7 ore ago

Citeste si: