Sari la conținut

Studiu. Consumul de alcool, chiar și în cantități mici, cauzează daune creierului

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiu. Consumul de alcool, chiar și în cantități mici, cauzează daune creierului.

Un nou studiu observațional de la Universitatea din Oxford a constatat că nu există un nivel de consum de alcool care să fie considerat „sigur” pentru sănătatea creierului. Studiul, care nu a fost încă evaluat de colegi, a studiat relația dintre consumul de alcool auto-raportat la aproximativ 25.000 de rezidenți din Marea Britanie și cantitatea de substanță cenușie din scanările creierului.

Consumul de alcool, chiar și în cantități mici, cauzează daune creierului

Cercetătorii au stabilit că consumul de alcool „a fost asociat negativ liniar cu volumul global de materie cenușie a creierului”. Accest lucru înseamnă că chiar și cantități mici de consum de alcool sunt corelate cu mai puțină substanță cenușie.

Cercetătorii au menționat că alcoolul a avut un efect asupra substanței cenușii a creierului – regiuni din creier care alcătuiesc „biți importanți în care informațiile sunt procesate”, potrivit autorului principal Anya Topiwala, cercetător clinic senior la Oxford.

„Cu cât oamenii au băut mai mult, cu atât este mai mic volumul substanței lor cenușii. Volumul creierului se reduce odată cu vârsta și mai sever cu demența. Volumul mai mic al creierului prezice, de asemenea, performanțe mai slabe la testarea memoriei”, a spus Topiwala, cercetător clinic senior la Oxford, potrivit CNN.

Cu toate acestea, consumul de alcool s-a dovedit, de asemenea, că accelerează acest proces mai mult decât alți factori de risc „modificabili”, care sunt factorii „despre care poți face ceva, spre deosebire de îmbătrânire”.

„Cunoașterea factorilor care pot preveni vătămarea creierului este importantă”

Persoanele care beau excesiv sau care au tensiune arterială crescută sau IMC crescut sunt afectate mai mult de alcool, a mai concluzionat studiul. De asemenea, nu au existat dovezi că ar exista un efect diferențial între vin, bere sau băutură.

„Atât de mulți oameni beau „moderat”și cred că acest lucru este fie inofensiv, fie chiar protector. Deoarece încă nu am găsit un remediu pentru bolile neurodegenerative, cum ar fi demența, cunoașterea factorilor care pot preveni vătămarea creierului este importantă pentru sănătatea publică”, a declarat autorul principal Anya Topiwala.

Un studiu din 2020 publicat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a constatat că, în timp ce ratele globale de consum de alcool au scăzut ușor între 2011 și 2017 – de la 18,9% la 18% – cantitatea de alcool consumată de consumatorii de alcool a crescut cu 12 la sută.

Un studiu efectuat pe mai mult de 1 milion de persoane în 2018 a constatat că consumul intens de alcool este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea demenței, în timp ce un alt studiu a stabilit că un consum ridicat de alcool crește riscul bolilor de inimă și al anevrismelor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel