Consumul de cafea crește nivelul de colesterol? Iată ce spun dieteticienii

Din cuprinsul articolului

Consumul de cafea crește nivelul de colesterol? Cafeaua are un efect puternic nu doar pentru că te „pune în funcțiune” la primele ore ale dimineții.

Cercetările dezvăluie că această băutură atât de populară  poate face multe lucruri frumoase pentru sănătatea ta, cum ar fi ajuta la pierderea în greutate și reducerea riscului de diabet de tip 2 și boala Alzheimer.

Cu toate acestea, oricât de impresionantă este cafeaua, unele cercetări sugerează că poate crește nivelul de colesterol.

Colesterolul are de obicei o reputație proastă, dar nu putem trăi fără el. Această substanță cearoasă se găsește în fiecare celulă din corpul nostru. Are o mulțime de sarcini importante, cum ar fi ajutarea digestiei și ajutarea la producerea de hormoni și vitamina D, conform MedlinePlus.

Chiar dacă putem obține colesterol din anumite alimente și băuturi, ficatul nostru produce tot colesterolul de care avem nevoie. Și nu doar unul, ci două tipuri de colesterol: lipoproteine cu densitate mare (HDL) și lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), fiecare având efecte foarte diferite asupra sănătății inimii.

HDL, cunoscut și sub denumirea de colesterol „bun”, curgește fluxul sanguin, înghițind colesterolul și eliminându-l din organism. Pe de altă parte, LDL este cunoscut ca colesterol „rău”. Deși este necesar pentru buna funcționare a corpului nostru, se poate acumula și forma plăci în artere care se pot rupe în cele din urmă și pot duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Legătura dintre cafea și colesterol

Dacă un aliment (sau băutură) nu provine de la un animal, nu poate conține colesterol. Deci, cum crește cafeaua colesterolul? Cafeaua poate fi cunoscută cel mai bine pentru cofeină, dar conține peste 1.000 de compuși bioactivi.

Deși majoritatea sunt benefici, există puțini unii compuși nu atât de buni, în special cafestol și kahweol, notează o recenzie din 2023 publicată în Ochsner Journal.

„Acești compuși, cunoscuți sub numele de diterpene, se găsesc în uleiurile de cafea”, spune Amy Kimberlain, RDN, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. „Se crede că aceștia declanșează o creștere a colesterolului LDL prin inhibarea capacității naturale a organismului de a procesa și elimina colesterolul.”

Tendința cafelei de a crește colesterolul depinde de mai mulți factori. Cel mai important este modul în care este pregătită, concluzionează un studiu din 2022 publicat în revista Open Heart.

Când cercetătorii au analizat obiceiurile de a bea cafea a peste 21.000 de voluntari, au descoperit că cei care au băut cafea fiartă sau cafea cu piston aveau șanse semnificativ mai mari de a avea colesterolul crescut decât cei care preferau cafeaua filtrată, care crește puțin colesterolul.

De unde provine această diferența? Filtrarea cafelei împiedică uleiurile sale care conțin diterpene să ajungă în cană, explică Kimberlain. Dimpotrivă, din moment ce cafeaua fiartă, presa franceză și prepararea la rece sunt făcute fără filtre, nu au nicio plasă de siguranță pentru a prinde acei compuși care cresc colesterolul.

Lăsând la o parte metoda de preparare, alte detalii influențează și potențialul de creștere a colesterolului al cafelei, cum ar fi boabele pe care le folosiți, conform studiului din 2022.

De exemplu, fasolea arabica conține mai multe diterpene decât soiurile robusta, iar prăjiturile ușoare sunt mai bogate în diterpene decât cele mai întunecate. Chiar și marca dvs. de filtru de cafea poate face diferența, deoarece unele filtre de hârtie sunt mai poroase decât altele, conform unui studiu din 2018 al Food Research International.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

11 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

12 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

12 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

13 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

13 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

14 ore ago

Citeste si: