Sari la conținut

Cel mai nesănătos mod în care poți prepara cafeaua. Medic: ”Crește colesterolul și trigliceridele”

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea la ibric

Cafeaua poate crește colesterolul dacă o prepari greșit. Deși, cafeaua are beneficii dovedite pentru sănătate, modul în care o preparăm o poate transforma într-o ”bombă” de colesterol și trigliceride. 

Medicul Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie a explicat ce efecte nebănuite poate avea cafeaua.

Cafeaua și colesterolul

”Desi, cafeaua nu contine colesterol, are in compozitia ei niste substante uleioase numite diterpene (cafestol si kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total si trigliceridele. Studiile au aratat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” arată medicul.

Dr. Alina Lăcătuș a precizat că modul de preparare al cafelei influenteaza cantitatea de diterpene eliberara, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hartia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejeaza de acest risc.

Cafeaua turcească, cea mai nocivă

In imaginea de mai jos se poate vedea ce cantitate de diterpene se elibereaza din cafea in functie de modul de preparare si cu cat poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cesti de cafea/zi (o ceasca insemanand aprox. 150 ml).

Cantitate de diterpene care se elibereaza din cafea in functie de modul de preparare si cu cat poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cesti de cafea/zi (o ceasca insemanand aprox. 150 ml).

”Cafeaua turceasca pare sa fie cea mai nociva, urmata de cafeaua facuta la cafetiera cu presa, apoi cea fiarta la ibric. La polul opus este cafeaua obtinuta la cafetiera cu filtru, percolator sau preparata instant, la care cresterea colesterolului este nesemnificativa.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel