Coriandrul: 8 beneficii incredibile pentru sănătate

Plăcut la gust și cu o aromă intensă, coriandrul are proprietăți benefice pentru sănătate. Iată 8 motive pentru care este bine să consumi coriandru cât mai des.

Incredibil de benefic pentru sănătate, coriandrul este o plantă aromatică asemănătoare cu pătrunjelul și este denumit științific Coriandrum sativum. În Statele Unite ale Americii, semințele de coriandru poartă numele de coriander, iar frunzele sale se numesc cilantro (așa cum este posibil să se comercializeze și în unele magazine de la noi). Mulți consumă coriandrul, în special semințele, în salate și salsa, asiaticii preferând coriandru în diferite tipuri de curry și masala. Iată de ce să consumi coriandru.

Ajută la scăderea nivelului de zaharuri din sânge

Cu toții știm că un nivel crescut de zahăr în sânge reprezintă un risc crescut pentru diabetul de tip II. Extractul de coriandru, semințele de coriandru și uleiurile de coriandru ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, astfel că cei care consumă coriandru prezintă un risc mai scăzut de diabet. Un studiu realizat pe șoareci cu obezitate și un nivel crescut de zahăr în sânge a arătat că o singură doză de extract de coriandru (20 de miligrame pe kilogram corp) a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge în aproximativ 6 ore, similar cu anumite medicamente specifice.

Scade nivelul colesterolului rău din sânge (LDL)

O parte dintre acizii prezenți în coriandru, cum ar fi acidul linoleic, acidul oleic, acidul palmitic, acidul stearic și acidul ascorbic (vitamina C) sunt foarte eficienți în reducerea nivelului de colesterol din sânge. Totodată, aceşti acizi reduc nivelul depunerii colesterolului rău (LDL) de-a lungul pereților interiori ai arterelor și venelor, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare grave, cum ar fi arteroscleroza, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Mai trebuie menționat că această plantă minunată, coriandrul, ajută la creșterea nivelului colesterolului sănătos (HDL), care funcționează ca o linie de apărare preventivă împotriva unui număr mare de afecțiuni grave pentru organism.

Bogat în antioxidanți

Coriandrul este bogat în antioxidanți, care ajută celulele în lupta cu radicalii liberi. Potrivit unor studii, publicate în National Library of Medicine, conținutul de antioxidanți ajută organismul să lupte cu inflamațiile. Printre compușii de bază ai coriandrului se numără și quercetina, dar și tocoferoli naturali, ce pot avea proprietăți anticancerigene și ajută sistemul imunitar. Mai multe studii pe animale au arătat că acești compuși au  și efecte neuroprotective. De asemenea, antioxidanții din extractul de coriandru au dus la scăderea inflamațiilor încetinind  astfel dezvoltarea celulelor canceroase în cazuri de cancer la sân, prostată, plămâni etc. Datorită cineolei, una dintre cele 11 componente ale uleiurilor esenţiale, şi acidului linoleic prezente în coriandru, se pot reduce și inflamațiile de la nivelul pielii. Astfel, pielea va avea un aspect mult mai plăcut și mai proaspăt. Totodată, proprietăţile dezinfectante, detoxifiante, antiseptice, antifungice şi antioxidante ale coriandrului sunt ideale pentru curăţarea pielii în cazul eczemelor, uscăciunii sau a infecţiilor fungice.
De asemenea, acești compuși au şi  proprietăţi antireumatice şi antiartritice. Acestea ajută la reducerea umflăturilor cauzate de cele două afecţiuni. Pentru inflamaţia cauzată de disfuncţia renală sau anemie este, de asemenea, util pentru că unele componente pe care le conţine contribuie  reducerea excesului de apă din organism prin urină și transpirație.

Poate lupta împotriva unor boli ca Alzheimer și Parkinson

Mare parte din bolile degenerative ale creierului, cum este Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă, sunt asociate cu inflamațiile. Datorită proprietăților sale, coriandrul fiind un puternic anti-inflamator, această plantă minune poate acționa ca un adevărat „gardian” împotriva acestor boli deosebit de grave, ce au consecințe dintre cele mai urâte.

Mai mult decât atât, coriandrul poate fi folosit cu succes pentru un bun management al anxietății. De pildă, potrivit unor studii pe animale, coriandrul sub formă de extract este aproape la fel de eficient ca diazepamul, un medicament comun prescris de către medici pentru a reduce anxietatea. Cu toate acestea, este nevoie de studii și cercetări suplimentare pentru mai multe dovezi științifice.

Un alt beneficiu al coriandrului: previne anemia

Datorită conținutului ridicat de fier, consumul de coriandru ajută în mod direct persoanele care suferă de anemie și îmbunătățește sănătatea sistemului osos. De asemenea, fierul crește nivelul de energie și forță. La polul opus, un conținut scăzut de fier în sânge dăunează grav, cei care se confruntă cu deficiență de fier având numeroase probleme, cum ar fi: oboseală cronică, scăderea funcțiilor cognitive, palpitații ale inimii, respirație dificilă.

Coriandrul este și anti-alergic

Coriandrul are proprietăți antihistaminice care pot reduce afecțiunile inconfortabile ale alergiilor sezoniere și ale rinitei. De asemenea, uleiul de coriandru poate fi folosit pentru a reduce reacțiile alergice la contactul cu plantele, insectele, alimentele și alte substanțe care pot provoca reacții alergice la nivelul pielii sau când sunt consumate. Pe plan intern, poate preveni anafilaxia, urticaria și inflamaţia periculoasă a gâtului și a glandelor.

Îmbunătățește digestia

Uleiul extras din semințele de coriandru accelerează digestia fiind astfel de mare ajutor celor care au probleme digestive și un metabolism leneș. Potrivit unui studiu realizat timp de opt săptămâni pe un grup de 32 de oameni cu anumite probleme digestive, administrarea zilnică a unui număr de 30 de picături de ulei de coriandru a dus la scăderea durerilor abdominale, a crampelor, a balonării și a disconfortului cauzat de probleme digestive.

Totodată, extractul de coriandru este folosit în medicina tradițională din Iran pentru stimularea apetitului.

Ușor de introdus în alimentația zilnică

Pe lângă toate aceste beneficii incredibile pentru sănătate, coriandrul este și plăcut la gust, adăugarea în preparate culinare dând o savoare specială. Versatil și ușor de introdus în alimentația de zi cu zi, coriandrul este un aliat de nădejde în combaterea și prevenirea unor afecțiuni serioase, ce dau bătăi de cap milioanelor de oameni din întreaga lume.

 

 

 

Recent Posts

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

7 minute ago

O femeie a murit după ce copilul ei care sunase la salvare nu a fost luat în serios de operatori

O femeie din SUA a murit după ce baiețelul ei, în vârstă de 5 ani,…

45 de minute ago

Anunț îngrijorător al meteorologilor. România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit

România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit. Un val polar a coborât asupra României, manifestându-și…

o oră ago

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

2 ore ago

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

2 ore ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

3 ore ago

Citeste si: