Coronavirusul se poate transmite și dacă există măști și distanță de 1 metru! Studiul care aruncă în aer multe sfaturi medicale

Coronavirusul nu este așa ușor de fentat.  Un studiu recent notează că se poate transmite coronavirusul și dacă există măști și distanță de 1 metru. Concluziile acestui nou studiu practic aruncă în aer toate regulile de bună practică vehiculate în întreaga lume.

Coronavirusul nu poate fi evitat doar prin simplul fapt că porți mască. De aceea este important ca relaxarea să fie făcută într-un mod conștient.

Boala COVID-19 se poate transmite între persoane care stau la distanță de 1 metru chiar dacă poartă mască, susține studiul.

Cercetarea publicată în Physics of Fluids notează că doar simpla acoperire a feței cu o mască nu face față picăturilor proiectate de tusea unei persoane infectate.

Descoperirea este considerată alarmantă de către cercetători, care subliniază că este vital să păstrăm distanța socială, scrie FoxNews.

Aceiași cercetători nu contestă beneficiile măștii medicale, fiindcă tocmai ei au descoperit anterior că picăturile de salivă pot ”călători” 18 metri în 5 secunde, când o persoană care nu poartă mască tușește.

De aceea, măștile sunt importante. Însă atunci când o persoană tușește puternic, eficacitatea lor este vădit redusă, concluzionează studiul.

”Doar simpla folosire a măștii nu este suficientă pentru o protecție completă”, afirmă profesorul de la Universitatea din Nicosia, Dimitris Drikakis, coautor al studiului.

Tot el spune: ”Cea mai bună protecție este distanța între persoane.”

”Dacă o persoană a avut o criză de tuse, multe picături pătrund în scutul măștii, iar unele picături de salivă purtătoare de boală se pot împrăștia mai departe de 1,2 metri”, a adăugat Drikakis.

Tot în studiu, medicii au descoperit că dimensiunea picăturilor de salivă se schimbă și fluctuează continuu pe parcursul episoadelor de tuse, ca răspuns la interacțiunea cu masca și fața, explică Drikakis.

”Măștile reduc acumularea de picături în timpul episoadelor de tuse”, spune Dr. Talib Dbouk, coautor al studiului. ”Totuși, încă nu se știe exact care sunt mai contagioase: picăturile mari sau cele mici.”

Concluziile studiului ajută mult cadrele medicale, care de cele mai multe ori, nu au cum să păstreze distanțarea socială.

În cazul acestora, sunt necesare combinezoanele și măsurile suplimentare de protecție, măști cu filtre de aer, două perechi de mănuși și viziere.

În ceea ce privește populația, OMS a făcut recomandarea pentru a purta atât măști medicale, cât și textile. Însă păstrarea unei distanțe adecvate va face diferența.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

24 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

54 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică