Categories: Expertul zilei

COVID-19. Medicii trag un semnal de alarmă. Când este indicată Dexametazona?

COVID-19. Medicii trag un semnal de alarmă. Când este indicată Dexametazona?

În vară, cercetătorii din Marea Britanie anunțau rezultatele unui studiu care demonstra că dexametazona reduce cu circa o treime rata deceselor în rândul pacienţilor cel mai grav afectaţi de COVID-19, internaţi în spitale. Dexametazona este un medicament ieftin, folosit încă din anii ’60 pentru diminuarea inflamaţiei în afecţiuni precum artrita.

Medicii atrag atenția asupra folosirii acestui medicament pentru pacienții afectați de COVID-19, doar cu indicație medicală.

Dr. Mihai Craiu. Medicii trag un semnal de alarmă. Când este indicată Dexametazona?

„In România, orice persoană ce a venit în contact cu un bolnav având COVID19, deseori netestată, aproape intotdeauna fără consult medical riguros, începe să primească mai multe medicamente care nu au ABSOLUT nici o legatură, nici cu recomandarile existente (unele mai bune, altele imperfecte sau depașite, dacă vorbim de cele românești postate pe siteuri oficiale), nici cu dovezile științifice disponibile.
Noi românii suntem creativi și credem în mituri. Realitatea este că cea mai MARE putere de dovadă o au metaanalizele, apoi dovezile din studii randomizate, placebo-controlate și cea mai SLABĂ putere o au opiniile experților. Ale experților medicali reali, nu ale vloggerilor sau ale diverșilor artiști mediatizați nefericit…

Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi.

Nu ajută și chiar agravează pneumoniile virale. Dexametazona este exceptională în formele medii și severe (spitalizate) de pneumonii cu SARS-CoV-2. Conform studiului RECOVERY ea scade mortalitatea la 28 zile cu 1/3. Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medicală sau la o indicație greșită, în prima fază a bolii, la domiciliu! Nici măcar nebulizată…”, este mesajul medicului pediatru Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook.

Prof. dr. Ruxandra Ionescu. Medicii trag un semnal de alarmă. Când este indicată Dexametazona?

De asemenea, prof. dr. Ruxandra Ionescu, medic specialist Interne și Reumatologie, explică importanța diferențierii formei clinice de boala COVID-19 și a indicatiilor dexametazonei.
Potrivit unei postari pe pagina de Facebook a unei clinici private, dexametazona poate salva vieți în cazul pacienților cu forme severe COVID-19. Este vorba despre pacienții care necesită oxigenoterapie. În același timp, însă, poate fi extrem de periculoasă la pacienții cu forme usșoare sau medii.

„Putem face elogiul cortizonului si in COVID-19 daca stim cand si cum sa-l utilizam. Pentru aceasta trebuie sa intelegem ce se intampla in momentul in care ne-am infectat.

La fel ca majoritatea virusurilor, SARS-CoV-2 patrunde in celulele pe care le infecteaza prin receptori, receptorul cel mai folosit fiind enzima de conversie a angiotensinei 2. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvolta un raspuns de aparare, ce consta in implicarea mai multor sisteme de protectie ale organismului. Astfel in prima linie de aparare, innascuta, se vor recruta diverse celule responsabile de distrugerea si eliminarea virusului. Ulterior se dezvolta un raspuns imun adaptativ, cu sinteza de anticorpi, initial de tip IgM si apoi de tip IgG.

Folosirea cortizonului in stadiile incipiente de boala va impiedica apararea antivirala si va creste replicarea virala agravand boala.

In formele severe de boala, SARS-CoV-2 depaseste mecanismele fiziologice de aparare ale organismului, se produce o replicare virala rapida cu aparitia unui infiltrat inflamator masiv in tesutul pulmonar. La agravarea afectarii pulmonare contribuie un raspuns inflamator exagerat, cu sinteza si eliberare rapida a unei cantitati excesive de citokine, cresterea permeabilitatii capilare, acumulare de lichide in alveole, dispnee, insuficienta respiratorie severa, tulburari de coagulare in diverse organe, complicatii ce pot determina decesul. Eliberarea brusca a unei cantitati mari de citokine, pare sa fie implicata in patogenia unora dintre manifestarile pulmonare severe ale COVID-19.

In aceasta situatie este binevenita dexametazona si alte anticitokinice pentru a calma „furtuna citokinica’ si a restabili echilibrul initial.

Conform studiului RECOVERY si a datelor preliminare pentru pacientii in stare grava cu afectare pulmonara severa pe ventilator, tratamentul cu dexametazona a redus mortalitatea cu 1/3 in timp ce pentru pacientii necesitand doar oxygen, mortalitatea a fost redusa cu 1/5.

Administrata cand trebuie si cui trebuie, Dexametazona este in general sigura cu raport favorabil risc/ beneficiu in special pentru pacientii cu forme severe de pneumonie in cadrul COVID-19. Deoarece tratamentul este de scurta durata, chiar daca dozele de cortizonic sunt mari nu vor aparea efecte adverse serioase, necontrolabile”, este mesajul prof. dr. Ruxandra Ionescu.

 

Recent Posts

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

25 de minute ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

55 de minute ago

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

o oră ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

2 ore ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

2 ore ago

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre ce ofertă este vorba

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra